Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
28/03/2010

Στη σπηλιά του Γέρακα, Αγίας Θέκλης - Παλικής Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2009

Στην μπασιά του χωριού της Αγίας Θέκλης, στο πλάι του δρόμου υπάρχει ικανό βαθούλωμα μέσα στο βράχο, ή καλύτερα θα λέγαμε πως είναι μια σπηλιά που έχει την ονομασία, η σπηλιά στο Γέρακα.

 

Πάνε λίγα χρόνια πίσω, περίπου μια δεκαετία που ο τότε πάρεδρος της περιοχής, Σωκράτης Παπαδάτος, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτήν τη σπηλιά ως φάτνη, και μάλιστα στο σημείο αυτό, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιά, να μαζεύει τα παιδιά της Παλικής, και να τους μοιράζει δώρα.

Ήταν μια χρονιά πριν το 2000, που ο Δήμος Παλικής έκανε αλλαγή στη Φάτνη που στόλιζε στην είσοδο του Δημαρχείου και ο Σωκράτης Παπαδάτος πήρε το παλιό υλικό για να κοσμήσει τη σπηλιά στο Γέρακα.

Από τότε έγινε θεσμός και επόμενος πάρεδρος, Νίκος Λιναρδάτος, συνεχίζει επάξια να δίνει χαρά στα παιδιά και στους μεγάλους, που την παραμονή έρχονται στο μέρος αυτό.

Φέτος, όπως και πέρυσι, η εκδήλωση στη σπηλιά, έγινε σε συνεργασία του Δημοτικού Διαμερίσματος της Αγίας Θέκλης, του παρέδρου Νίκου Λιναρδάτου και του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Θέκλης.

Στολισμένη η σπηλιά με τα μεγάλα ομοιώματα: των μάγων, των ζώων της φάτνης και της Θείας Οικογένειας, φεγγοβολούσε τα βράδια μέσα από ριχτές γιρλάντες με πολύχρωμα φώτα.

Γύρω στις 8 το βραδάκι, μυρμήγκιασε ο χώρος έξω από τη σπηλιά, από γονείς και παιδιά, κυρίως της περιοχής, που ανυπομονούσαν να ξεκινήσει η εκδήλωση για να πάρουν τα δώρα τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και της ευχές του παρέδρου, Νίκου Λιναρδάτου, ο οποίος έδωσε το λόγο με τη σειρά του στη Δήμαρχο Παλικής, Νόπη Αλεξανδροπούλου. Η Δήμαρχος ευχαρίστησε και ευχήθηκε για ένα καλύτερο έτος, για ένα ειρηνικό και ευχάριστο 2009. Επίσης, εκ μέρους του Διοικητικού του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Θέκλης, χαιρέτισε την εκδήλωση η Φωτεινή Ραλλάτου, η οποία τόνισε τη σπουδαιότητα της συνέχισης της παράδοσης.

Ακολούθησε το ανέβασμα των μικρών φίλων πάνω στο ελεύθερο χώρο της σπηλιάς, τους μοιράστηκε ένα δίπτυχο με τα κάλαντα του Ληξουρίου και της Ανωγής, και τα παιδιά, με την φροντίδα του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού, τα τραγούδησαν.

Στο κάτω μέρος της σπηλιάς, τα μέλη του Διοικητικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου, «Αγία Θέκλη» είχαν στρώσει σε τραπέζια, τα κομμάτια της βασιλόπιτας, τα ημερολόγια του Συλλόγου και τα ποτά για να τα προσφέρουν στον κόσμο.

Ξαφνικά μέσα σε φωταψίες και καπνούς έφτασε ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του. Υπέροχα ντυμένος άγιος Βασίλης, ο Ντίνος Θωμάτος, έφτασε με ένα αυτοκινητάκι, ανοικτό από όλες τις πλευρές του, που το οδηγούσε ο Μπάμπης Παπαδάτος.

Ανέβηκε ο Ντίνος Θωμάτος πάνω στο ύψωμα της σπηλιάς και μίλησε στα παιδιά, για την ειρήνη, για το ταξίδι του και για τα δώρα του.

Ακολούθησε το μοίρασμα των δώρων στα παιδιά, που ευχαριστημένα ανταπέδωσαν τις ευχαριστίες στον άγιο Βασίλη με τις ευχές τους.

Η εκδήλωση στη σπηλιά του Γέρακα, δίνει τη χαρά στα παιδιά και στους γονείς τους.

Οι μικροί φίλοι έχουν κάποιους, πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον τους, να τους θυμούνται αυτές τις άγιες μέρες.

Τα δώρα, η βασιλόπιτα και τα ποτά ήταν προσφορά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Θέκλης, ενώ ο Δήμος Παλικής πρόσφερε τα μικρά βιβλιαράκια με τα παραμύθια.

Επί ευκαιρία θα πρέπει να τονιστεί, πως ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Θέκλης «Η Αγία Θέκλη», το φετινό ημερολόγιό του, είναι ένα μικρό έντυπο με το παγκεφαλληνιακό θέμα, «Η κεφαλλονίτικη παραδοσιακή ενδυμασία». Πρόκειται για χρήσιμο πόνημα ημερολόγιο που δείχνει την ιστορικότητα της κεφαλληνιακής ενδυμασίας, ανδρικής και γυναικείας, και συγχρόνως ενημερώνει, για το πώς εμείς πρέπει να στηριζόμαστε στην παράδοση, χωρίς να την κακοποιούμε.

Τέλος, αξίζουν πολλές ευχαριστίες και μπράβο σε όσους βοήθησαν και εφέτος στην εκδήλωση στην σπηλιά στο Γέρακα.

Στον πάρεδρο, Νίκο Λιναρδάτο, και στα μέλη του Διοικητικού του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Θέκλης, «Η Αγία Θέκλη».

Να είναι όλοι τους καλά και να συνεχίσουν να μας δίνουν χαρές και να μας σμίγουν σε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις. Και του χρόνου!

 

Κείμενο: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency