Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
29/03/2010

Πρωτοχρονιά στο ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στην Παλική

Βορειοδυτικά του Ληξουρίου, ένα χιλιόμετρο από την πόλη, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην Ανωγή, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Αναφέρεται από παλιά, και σύμφωνα με την παράδοση, στον αύλειο χώρο του έθαβαν του νεκρούς που είχαν προσβληθεί από τη χολέρα στα 1850.

 

Σήμερα, το ξωκλήσι ανήκει στην Ιερά Μονή Κορωνάτου και οι καλόγριες σε τακτά χρονικά διαστήματα το λειτουργούν με εφημέριο τον παπά-Διονύση Δρακονταειδή.

Φέτος, όπως και κάθε Πρωτοχρονιά, έγινε η λειτουργία της εορτής του Αγίου Βασιλείου. Ο κόσμος ήταν αρκετός και μάλιστα όχι μόνο από τη γύρω περιοχή του οικισμού, αλλά και από διάφορα μέρη της Παλικής.

Στο ψαλτήρι, ο πρωτοψάλτης Σπύρος Έρτσος με τους, Σπύρο Θεοτοκάτο, Γεράσιμος Συνοδινό και άλλους, οι οποίοι μας χάρισαν μέσα στο μικρό χώρο του ναού, τους εκκλησιαστικούς ύμνους και τα τροπάρια της Θείας Λειτουργίας, με κατάνυξη και υπέροχα μελωδικά κρεσέντα.

Οι ιερείς ήταν: ο Διονύσιος Δρακονταειδής και ο παπα-Γιώργης Μεταλληνός, που κάθε χρόνο αυτή την ημέρα βρίσκεται και λειτουργεί στον ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου.

Με ματιά κριτική και ερευνητική παρατηρούσα χωρίς να ενοχλώ, τόσο τις μοναχές που φρόντιζαν για το κάθε τι και τους κοσμικούς που ολοχρονικά φροντίζουν για τις ανάγκες του Μοναστηριού, του Κορωνάτου.

Συγκεκριμένα, ο λόγος για την κα Αναστασία Μιχαλιτσιάνου, που έρχεται συχνά και καταθέτει τον οβολό της, αλλά και τη φροντίδα της για το μοναστήρι της Παναγίας της Κορωνιώτισσας. Η κα Αναστασία Μιχαλιτσιάνου πρωτοστάτησε πέρυσι για να φτιαχθεί ο περίβολος και ότι άλλο ήταν αναγκαίο για το ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου. Χωρίς φανφάρα και επίδειξη, έστεκε με απλότητα και ευλάβεια στο ναό και τα μάτια της έδειχναν την εσωτερική ικανοποίηση, πως, όλα έγιναν με τη δύναμη του Θεού. Ας είναι πάντα καλά και παράδειγμα γι' αυτούς που έχουν μάτια και «βλέπουν».

Ήταν μια εορταστική Πρωτοχρονιάτικη λειτουργία, με την απλότητα και το σεβασμό προς το θείο και που τη σφράγισε ο παπα-Γιώργης Μεταλληνός με τον απλό και διδακτικό λόγο του.

Έξω στο μικρό προαύλιο μοιράστηκα οι άρτοι και τα κομμάτια της βασιλόπιτας, καθώς και αναψυκτικά. Οι ευχές ήταν στα χείλη όλων, μα πάνω από όλα κυριαρχούσε η φράση, «καλή υγεία και χαρά για το νέο έτος».

 


Κείμενο - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Πρωινό στο ξωκλήσι του Άη Βασίλη στις 1/1/2009

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency