Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
07/05/2010

Από το Κάστρο στα Σίσσια κι η Παναγία βοήθεια

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το έθιμο, η επιστροφή του θρόνου της Κυράς της Παναγιάς των Σισσίων, από το ναό της Ευαγγελίστριας του Κάστρου στο μοναστήρι της.

 

Πριν χαράξει η μέρα, ξεκίνησε η λειτουργία στον ναό της Ευαγγελίστριας με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελο π. Γεράσιμο Φωκά και γύρω στις 8:00, ιερείς, και πιστοί ξεκίνησαν με τον θρόνο της Παναγίας για τη μεγάλη πορεία προς το μοναστήρι της, τα Σίσσια.

Η πομπή κατηφόρισε τη χωμάτινη στράτα που πλευρίζει το λόφο του Κάστρου προς τα βορειοανατολικά κάνοντας στάσεις σε εκκλησίες και εικονοστάσια για δεήσεις και μνημόσυνα. Στο σημείο που συναντά ο χωματόδρομος τον κεντρικό δρόμο περίμενε πολύς κόσμος για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας.

Η πορεία ήταν κοπιαστική για αυτούς που έπιαναν τον θρόνο της Παναγιάς, λόγω του βάρους του, αλλά η πίστη έδινε κέφι και διάθεση να εναλλάσσονται τα χέρια των πιστών στο κουβάλημά του.

Σε κάθε χωριό η πομπή σταμάταγε δυο τρεις φορές σε συγκεκριμένες στάσεις, ιδίως κοντά σε εκκλησίες και εικονοστάσια για να προσκυνήσουν οι πιστοί, που από πολύ νωρίς περίμεναν το πέρασμα της εικόνας.

Υπέροχες λαογραφικές σκηνές αποτέλεσαν οι πράξεις των γυναικών που σκορπούσαν στο δρόμο λουλούδια, ιδίως πέταλα από τριαντάφυλλα για να τιμήσουν το πέρασμα της εικόνας της Παναγιάς. Σακούλες γεμάτες από ροδοπέταλα σκορπούσαν στην καθιερωμένη στάση του χωριού τους που θα σταματούσε η εικόνα και «λουλούδιζε ο δρόμος» για χάρη της Κυρά του Κόσμου. Μακιές πολύχρωμες, λουλουδιστές πάνω στην άσφαλτο δημιουργούσαν την αντίθεση, τη διάθεση και την απόδειξη, πως, τούτος ο λαός πιστεύει στην Παναγιά του, την οποία επικαλείται στην ανάγκη του. Και καθώς ο θρόνος της Μεγαλόχαρης «βάδιζε» με την πομπή για το μοναστήρι των Σισσίων, περνώντας μέσα από τα χωριά που στέκουνε στο δρόμο, άνδρες και γυναίκες προπορεύονταν της πομπής σε παρέες χαρούμενοι, γιατί η γιορτή της Παναγιά τους έκανε να βρεθούνε μαζί πέρα από τις καθημερινές έγνοιες. Σκοπός τους ήταν να αγωνιστούν στον ποδαρόδρομο και να χαρούν τούτη τη πορεία και τήρηση του εθίμου. Ψαλμοί, δεήσεις και στάσεις πολλές από χωριό σε χωριό. Ωστόσο, και εγώ σε τούτη την πορεία με τον δικό μου τρόπο, μέσα από τον φωτογραφικό φακό, αποτύπωνα φίλους και γνωστούς, σκηνές, πράξεις και εκφράσεις που γίνονταν όλα για την Παναγιά και το πέρασμά της από την πόρτα τους.

Στα Σιμωτάτα, μια από τις πολλές στάσεις, στο σπίτι της Μαρία Θιακού- Ευθυμιάτου, προσφέρθηκαν στους πιστούς που συνοδεύουν την εικόνα, γλυκά, τραταμέντα, νερό και αναψυκτικά. Μαζί με τους δικούς της και την αδελφή της, Ευαγγελία Θιακού, σερβίρουν τους πιστούς για μια ανάσα σε τούτη τη διαδρομή τους.

Επίσης, έγινε η μεγάλη στάση της πομπής στο κοιμητήριο των Βλαχάτων, που η Μερόπη Μπίρμπα είχε στρώσει την είσοδό του με πλείστα άνθη, ιδίως με ροδοπέταλα.

Παράλληλα με τη μεταφορά της εικόνας, στο μοναστήρι γινόταν λειτουργία με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κου κου Σπυρίδωνα. Κόσμος πολύς, έξω στο προαύλιο και μέσα στην εκκλησία περίμεναν την εικόνα της Παναγιάς. Είχε γίνει και η Μεγάλη Είσοδο των Τιμίων Δώρων που έφτασε η πομπή με τον θρόνο της Παναγιάς. Έγινε η υποδοχή στην πέτρινη ροτόντα του αύλειου χώρου της Μονής από τον Σεβασμιώτατο, κον κον Σπυρίδωνα, το ιερατείο και τους πιστούς και έπειτα συνεχίστηκε η Θεία Λειτουργία στο ναό. Συλλειτουργός με τους διακόνους και ιερείς του νησιού μας, ήταν και ο Κεφαλλονίτης ιερέας από την Αμερική, π. Γεράσιμος Μπάλλας.

Ακολούθησε γεύμα στη μεγάλη τραπεζαρία του Μοναστηριού. Υπέροχα είχαν ετοιμάσει τη σούπα και τη βραστή γίδα οι μάγειροι, Τζαννετάτος Γεώργιος, Σπύρος Βαλλιάνος και Γεράσιμος Πιερράτος. Αρκετοί φίλοι της Μονής βοήθησαν στην τραπεζαρία και στην κουζίνα, με πρώτη τη φίλη Ειρήνη Στεφάτου. Θα πρέπει να αναφερθεί και η προσφορά των γύρων βοσκών, που έχουν μαντριά στην περιοχή, και που φέτος έδωσαν για το τραπέζι του πανηγυριού, 17 γίδες.

Μακάρι να μας σμίγει η Παναγιά στα πανηγύρια της, να Τήν τιμούμε, να Τήν ευλαβούμαστε και να είναι πάντα η Σκέπη και η Προστασία μας. 

Και του χρόνου!

 

Κείμενα – Παρουσίαση: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency