Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
14/06/2010

Η εορτή του Αγίου Παναγή (Παπα- Μπασιά) προστάτη της περιοχής Ληξουρίου – Κεφαλληνίας

Στις  7 Ιουνίου η εκκλησία μας  τιμά την κοίμηση (7-6-1888) και  την ανακομιδή (7-6-1976) των ιερών λειψάνων του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας, Αγίου Παναγή, ο ονομαστό ως παπα- Μπασιάς. Τούτος ο άγιος (1801-1888), ήταν χαρισματική μορφή, εφόσον η Θεία Χάρις τον δώρισε με το χάρισμα της ενόρασης, της πρόρρησης, της ταπεινότητας, της βοήθειας προς τους ανθρώπους και την αμέριστη συμπαράσταση στους φτωχούς, στους κατατρεγμένους, στους ασθενείς. Ο άγιος Παναγής στάθηκε επικριτής στις  άσχημες και στα ανούσιες πράξεις, στις κακόβουλες σκέψεις και σε ότι ενοχλούσε μέσα στην κοινωνία. Με το δικό του τρόπο, χωρίς να ενοχλεί, βοηθούσε, δίδασκε, και  θεράπευε κάθε που ήταν αναγκαίο. Οι υπερφυσικές δυνάμεις του, τα θαύματά του που εν ζωή πραγματοποιούσε, η κοινωνική προσφορά του, η καλοσύνη του, τον αγιοποίησαν εν ζωή στην πόλη και περιοχή που γεννήθηκε και έζησε.

 

Tην παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε αρχιερατικός εσπερινός στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Ληξουρίου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Κεφαλληνίας κ. κ. Σπυρίδωνα, και με συνοδεία του: τον πρωτοσύγκελο π. Γεράσιμο Φωκά, τον ιεροκήρυκα πανοσιολογιότατο π. Σπυρίδων Πετεινάτο, τον διάκονο, Νικόλαο Σωτήρα και ιερείς της περιοχής του Ληξουρίου.  Η εσπερινή ακολουθία τελείωσε  με τα εγκώμια του Αγίου και την ευλόγηση των άρτων στο κενοτάφιο του Αγίου. Επιπλέον, ο πανοσιολογιότατος Σπυρίδων Πετεινάτος αναφέρθηκε στο βίος του αγίου, φέρνοντάς τόν παράδειγμα για το σήμερα.

Την άλλη μέρα της εορτής, χοροστάτησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης του νησιού μας, πανοσιολογιότατος π. Φώτιος Γαβριελάτος, ο οποίος τόνισε στο μεστό κήρυγμά του την αξία του Αγίου Παναγή, λέγοντας πώς η ίδια η ζωή του είναι υπόδειγμα  όχι μόνο για τους απλούς ανθρώπους αλλά πάνω από όλα για τους ιερείς, μια και ο άγιος ήταν ιερωμένος.

Το λειτουργικό μέρος  της εορτής έκλεισε  με δέηση στο κελί του Αγίου Παναγή, το οποίο είναι μέρος της  προσεισμικής οικίας του μεγάλου χειρουργού Μαρίνου Γερουλάνου, μια και ο άγιος ήταν συγγενής του και του είχε παραχωρήσει μέρος του σπιτιού του.

Τέλος  ας ευχηθούμε να  μας προστατεύει ο Άγιος Παναγής, από τα δύσκολα ρωμαϊκά χρόνια που διαβαίνουμε και ας είναι δίδαγμα η πορεία του για τον καθένα μας.

 

Kείμενα - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Περισσότερες Φωτογραφίες:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency