Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
30/07/2010

γιορτάσι της Αγίας Παρασκευής στον Αθέρα 26-7-10

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη εκκλησία του Αθέρα, χωριό που βρίσκεται στα βόρεια της χερσονήσου της Παλική –Κεφαλλήνιας.

 

Οι επίτροποι από μέρες είχαν στολίσει εξωτερικά το ναό και είχαν προετοιμαστεί για να μη λείψει τίποτε από το πανηγύρι του χωριού τους.

Προεξάρχων της ιεράς πανηγύρεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σπυρίδωνας και μαζί του συλλειτούργησαν οι: ο εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής π. Σωτήριος Μαρκάτος, ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας π. Σπυρίδων Πετεινάτος, ο πανοσιολογιότατος από την Αθήνα π. Δωρόθεος Καραβίδας, ο π. Ιωάννης Μεσολωράς και ο αρχιδιάκονος της μητροπόλεως Νικόλαος Σωτήρας.

Την ψαλτική παρέα αποτελούσαν οι ψαλτάδες από το Ληξούρι: Σπύρος Γερασίμου Θεοτοκάτος, Γεράσιμος Συνοδινός, Νικόλαος Σαβράμης και Σπύρος Αλεξανδρόπουλος. Κράτησαν υπέροχα και χρωματικά τους εκκλησιαστικούς ύμνους και συνόδευσαν εναρμόνια τον κάθε ιερωμένον, που έψαλλε όταν ερχόταν σύμφωνα με την τάξη, η σειρά του. 

Ο διάκονος Νικόλαος Σωτήρας, που από καιρό ως Αθεριάνος είχε φροντίσει και αυτός για το πανηγύρι του χωριού του, κέντησε μελωδικά στα «Ειρηνικά» και στα άλλα ψαλτικά μέρη της Θείας Λειτουργίας. Κατά την απόλυση δε, ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας της μητρόπολης π .Σπύρος Πετεινάτος μίλησε για το βίος και το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής. Ο ιεροκήρυκας έδωσε μέσα από λιτά αλλά μεστά λόγια, το μήνυμα που μας διδάσκει η ζωή της Αγίας Παρασκευής. Μήνυμα αγάπης και προσήλωσης στην πίστη μας και στα ιδανικά μας, στοιχεία που τα χρειαζόμαστε στα χρόνια που διαβαίνουμε και που οι κίνδυνοι να κλονισθούν είναι πολλοί. 

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στον Αθέρα έκλεισε την ίδια μέρα, όταν κατά τις 9 το βράδυ ξεκίνησε ο καθιερωμένος μεγάλος χορός που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού. Και τα δυο μεγάλα πλατώματα της πλατείας, ήταν γιομάτα από τραπέζια και καρέκλες που φιλοξένησαν κόσμο από όλα τα μέρη του νησιού. Οι πολιτικοί υποψήφιοι του νησιού έδωσαν δυναμικά το παρόν τους, απολαμβάνοντας και τα φαγητά και το ρυθμό του χορού, που είχε αρκετή ποικιλία χορευτικών ασμάτων και άλλων τραγουδιών από νεανική ορχήστρα.

Μπατάρισε η μέρα κατά πολύ και το κέφι δεν άφηνε την παρέα μου για να φύγουμε. Στην αναμονή μου στο πάνω μέρος της πλατείας, ξύπνησαν τα λαογραφικά στοιχεία, που οι Κεφαλλονίτες λέμε για την Αγία Παρασκευή, για την Αγία, που στο νησί μας συναντάς πολλές εκκλησίες και γιορτάσια της.

Έτσι θυμήθηκα το κεφαλλονίτικο διδακτικό παραμύθι « Η Αγία Παρασκευή και οι κόρες της» και μετά την παλιά αριέττα του νησιού μας.

«Μα την Αγιά Παρασκευή που ’ναι πρεντζιποπούλα (πριγκίπισσα)
καλύτερα σε αγάπαγα σαν ήσουνα μικρούλα»

Σιγοτραγουδούσα και βλέπω να έρχεται η παρέα μου, δαυλί στο φαγητό και στο κρασί. Μα την αγιά Παρασκευή είπα...πάμετε να φύγουμε και του χρόνου πάλι εδώ για να συνεχίσουμε στη χορευτική γιορταστική δίνη του Αθέρα!

 

Κείμενα - Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Περισσότερες Φωτογραφίες:

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency