Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
18/02/2010

Αγριλιάς

Περιοχή: Βορειοδυτική Κεφαλονιά - Δήμος Αργοστολίου  [χάρτης ]
Μόνιμος πληθυσμός: 39 κάτοικοι (απογραφή 2001) 
Καλοκαιρινός πληθυσμός: 70+ κάτοικοι 

 

Τοποθεσία
Ο Αγριλιάς βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς και ανήκει στο Δήμο Ερύσσου. Το χωριό συνορεύει με τον Μάγγανο, απ’ όπου περνά και ο δρόμος που καταλήγει στο πολυσύχναστο πλέον Φισκάρδο, τα Τζαμαρελάτα και την Χαλικερή.

Τα σπίτια του χωριού είναι όλα μετασεισμικά. Παρ' όλα αυτά αρκετά, εγκαταλελειμμένα όμως, προγενέστερα του σεισμού διασώζονται μέχρι και σήμερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία της βλάστησης της περιοχής. Εκτός από τα ελαιόδεντρα πολλά κυπαρίσσια, λεμονιές, μηλιές, πορτοκαλιές συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο για τους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πολλά αναπτύσσονται τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια χωρίς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα από τους λιγοστούς κατοίκους.

Ιστορία
Η ιστορία του Αγριλιά χάνεται στον χρόνο. Μόνο τα παλαιά σπίτια του χωριού μπορούν να μαρτυρήσουν την πραγματική ηλικία του χωριού. Τα σπίτια αυτά, πέτρινα τα πιο πολλά, ήταν χτισμένα σε στρατηγικά σημεία για να επιτρέπεται στους κατοίκους ο έλεγχος του Ιονίου Πελάγους, το οποίο την τότε εποχή λυμαινόταν από Ενετούς και Σαρακηνούς πειρατές. Το χωριό ανέκαθεν ήταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα και αμπελώνες , οι οποίες βέβαια άνηκαν στους τσιφλικάδες. Οι συγκεκριμένοι άρχοντες της εποχής προέρχονταν από την περιοχή της Άσσου. Άξιο λόγου είναι και το μέγεθος αυτών των εκτάσεων. Λέγεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ερύσσου υπήρχαν περισσότερα από 25 χιλιάδες ελαιόδεντρα. Έτσι η ασχολία των κατοίκων ήταν κυρίως η παραγωγή λαδιού, κρασιού αλλά και σταφίδας.

Αυτός ο τρόπος ζωής συνεχίστηκε μέχρι και την αυγή του περασμένου αιώνα, απ’ όταν άρχισε και η μετανάστευση των κατοίκων με ελπίδες και όνειρα για μια καλύτερη ζωή σε Ρουμανία και Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συνταξιούχοι και αγρότες όπου περνούν ήσυχα και ήρεμα τον χρόνο τους μακριά από τα πολυσύχναστα κέντρα.

Πρέπει να γνωρίζετε
Το να έρθει στον Αγριλιά κανείς είναι σχετικά εύκολο. Είναι μόλις 800 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου - Φισκάρδου, 5 χιλιόμετρα πριν το διάσημο και κοσμοπολίτικο Φισκάρδο.

Πληροφορίες
Επιπλέον πληροφορίες για τον Αγριλιά μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο: 2674051272

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency