Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
02/02/2010

Το χωριό της Αγίας Θέκλης Παλικής

Περιοχή: Χερσόνησος Παλικής - Δήμος Παλλικής  [χάρτης ]
Μόνιμος πληθυσμός: 312 κάτοικοι (απογραφή 2001) 
Καλοκαιρινός πληθυσμός: κατά μέσο όρο 450 κάτοικοι 

 

Τοποθεσία 
Η Αγία Θέκλη βρίσκεται στο κέντρο της Παλικής και 8 χιλιόμετρα δυτικά από το Ληξούρι. Πριν από το σχέδιο Καποδίστρια ήταν μια μεγάλη κοινότητα και αποτελούταν από τους οικισμούς Καλάτα - Βιλατώρια - Βόβυκες και με έκταση 16.500 χιλιομέτρων. 

Ιστορία 
Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι οικογένεια των Λοβέρδων οι οποίοι ήρθαν από το Βυζάντιο και συγκεκριμένα από τον οικισμό Καβάκια. Από την οικογένεια των Λοβέρδων δημιουργήθηκε η οικογένεια των Λιβιεράτων και από αυτή άλλες δώδεκα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές (Πετράτος - Αναστασάτος - Δερβίζος - Θεοτοκάτος - Στεφανάτος - Σπυράτος - Τουμαζάτος - Λιναρδάτος - Ραλλάτος). 

Τ’ όνομα του το χωριό το πήρε από την ομώνυμη εκκλησία (Αγία Θέκλη) για την οποία δεν ξέρουμε πότε χτίστηκε και υποθέτουμε ότι την εικόνα την έφεραν οι Λοβέρδοι από το Βυζάντιο. Η εκκλησία έπεσε από σεισμό το 1864 και φτιάχτηκε άλλη η οποία τελείωσε το 1891. Την αγιογραφία την έκανε ο Παναγής Λιώκας από την Κοντογενάδα. Στο χωριό βρίσκεται και ο Αρχάγγελος, ο οποίος υπήρχε πριν από τον 13ο αιώνα έπεσε στον σεισμό του 1864 και ξαναφτιάχτηκε το 1887.

Επίσης, υπάρχει και μια άλλη εκκλησία ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος είναι από τους παλαιότερους, ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει, και μοναδικός σε ρυθμό, σε σχήμα σταυρού, δυστυχώς όμως δεν τελείωσε ποτέ. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε την λειτουργία δημοτικού αλλά και γυμνασίου και να σταθούμε στο γυμνάσιο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1892 και η πρώτη ονομασία του ήταν Ραλλάτειος σχολή. Στην συνέχεια ονομάστηκε Ελληνικό σχολείο και μετέπειτα Αστικό σχολείο. Επίσης, στο κληροδότημα που υπήρχε και υπάρχει μέχρι σήμερα για τους μαθητές του γυμνασίου.

Στην αρχή της λειτουργίας του δινόταν ξηρά τροφή ρούχα παπούτσια και βιβλία για όλους. Αυτά καταργήθηκαν επί χούντας και επανήλθαν μετά την πτώση αυτής με την μορφή που είναι μέχρι και σήμερα δηλαδή χρηματικό ποσό για αυτούς που αριστεύουν. Στον πόλεμο του 1940 από το χωριό έλαβαν μέρος αρκετοί, υπήρξαν όμως και νεκροί οι : Δρακάτος Θεοδώσης - Ρατσιάτος Διονύσιος - Θωμάτος Αντώνιος - Κομηνάτος Αλέκος και Νικολάτος. Στα χρόνια της αντίστασης το χωριό υπήρξε το αρχηγείο της ΕΑΜ με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές εκτελέσεις από τους Γερμανούς. Υπάρχει ανδριάντας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου. 

Πρέπει να γνωρίζετε
Στο χωριό στις 24 Σεπτεμβρίου (εορτασμός της Αγίας Θέκλης), γίνεται πανηγύρι στο οποίο το ντόπιο κρασί ρέει άφθονο και σε συνδυασμό με την ζωντανή μουσική η οποία παίζει παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κεφαλονιάς (και όχι μόνο), το γλέντι κρατά μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού μπορεί να ξεδιψάσει από την πηγή που βρίσκεται εκεί, με την ονομασία Κέρια, όπου μέχρι πρόσφατα το χωριό έπαιρνε νερό μέχρι που βρέθηκε σε άλλο σημείο και υδροδοτήθηκε και έτσι σταμάτησε η ταλαιπωρία των κατοίκων να κουβαλάνε νερό με τα μπιτόνια. 

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην παραλία του χωριού τους ΠΕΤΑΝΟΥΣ μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με πολύ καθαρά και καταγάλανα νερά. Για τη διαμονή σας υπάρχουν ξενοδοχεία, όπως «ο ΝΙΦΟΡΟΣ», καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης για φαγητό οι ταβέρνες «ΠΕΤΑΝΟΙ», η «ΕΡΑΣΜΙΑ» και «ΞΟΥΡΑΣ» 

Πληροφορίες 
Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η Αγία Θέκλη και εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κώστα Πετράτο, που μας απέστειλε τις πληροφορίες, αλλά και τον πρώην γραμματέα της κοινότητας κύριο Σπύρο Σπυράτο για την βοήθεια στην συγγραφή του κειμένου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άσσος, «η κυρία του Βορρά» Το γραφικό Φισκάρδο »

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency