Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
05/03/2010

Βιγγλί

Περιοχή: Βορειοδυτική Κεφαλονιά - Δήμος Ερίσου -  [χάρτης ]
Μόνιμος πληθυσμός: 25 κάτοικοι (απογραφή 2001) 
Καλοκαιρινός πληθυσμός: κατά μέσο όρο 45 κάτοικοι 

 

Τοποθεσία 
Το Βιγγλί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς στο Δήμο Ερύσσου. Είναι ένα καταπράσινο τοπίο με γοητευτικά βουνά και μικρές πεδινές περιοχές που προδίδουν την ταυτότητα της κάθε εποχής του χρόνου με έντονη και χαρακτηριστική βλάστηση.

Η μεγάλη αύρα της τεχνολογίας και των πολλών αυτοκινήτων δεν έχουν ακουμπήσει το χωριό αυτό. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «κρυφό χωριό» αφού η απόστασή του από την εθνική οδό Αργοστολίου - Φισκάρδου είναι 3,5 χ.λ.μ. και δεν αποτελεί κάποιου είδους πέρασμα. Η ηρεμία και η ησυχία που επικρατεί είναι σαγηνευτική. Τα πιο κοινά ακούσματα είναι τα κελαδήματα πολλών και διαφορετικών άγριων πτηνών, τα θροΐσματα των κλαδιών καθώς και ο ήχος του δροσερού ανέμου. 

Η θερμοκρασία μπορεί ο κάθε επισκέπτης να αντιληφθεί ότι είναι ιδανική, αφού το χωριό πλημμυρίζεται από σκιερά μέρη τα οποία σε συνδυασμό με τον μόνιμο δροσερό άνεμο δημιουργούν μια ξεχωριστή αίσθηση ανάπαυσης, ένα μοναδικό δώρο μιας ευλογημένης φύσης. Είναι αλήθεια πως η ιδιόμορφη γεωγραφική θέση του χωριού του χαρίζει ανέμους από κάθε πλευρά του ορίζοντα. Όσο για την περίοδο του χειμώνα, η φύση δείχνει μια πιο άγρια μορφή. 

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικής ομορφιάς του χωριού είναι η καταπληκτική του θέα, που ξεκουράζει το μάτι αλλά ταυτόχρονα τονώνει την ψυχική διάθεση του επισκέπτη. Γυρνώντας τριγύρω το μάτι θα αντικρίσει απέραντα βουνά με βαθύ πράσινο χρώμα. Η αμέσως επόμενη κίνηση του ματιού θα το οδηγήσει στην μοναδική θάλασσα του Ιονίου πελάγους, και ακόμα πιο πέρα στο ιδιόμορφο ακρωτήρι του Αθέρα. Τέτοιες θέες μπορούν να αποτελέσουν πηγές πνευματικής έμπνευσης για κάθε είδους δημιουργία. Σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου η ημέρα τελειώνει πάντα όμορφα στολισμένη με ένα έντονο αλλά κάθε φορά διαφορετικό ηλιοβασίλεμα. 

Η βλάστηση του χωριού είναι έντονη. Η φύση επιδεικνύει όλες τις πτυχές της, σε όλο της το μεγαλείο κάθε εποχή του χρόνου. Το φυσικό πράσινο είναι πηγή οξυγόνου και υγείας. Όλοι μπορούν να το απολαύσουν αφού είναι εύκολο να περιπλανηθούν σε ένα από τα πολλά μυστηριώδη μονοπάτια. 

Η παραλία απέχει 500 μ. από το χωριό. Υπάρχει παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει την παραλία με το χωριό. Επίσης, υπάρχει και ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στην παραλία αλλά μέσω άλλου χωριού. Εμείς θα σάς προτείναμε να δοκιμάσετε την καταπληκτική διαδρομή από το παραδοσιακό μονοπάτι. Η βουτιά που θα ρίξετε μετά την περιπλάνησή σας στο μονοπάτι θα είναι πολύ πιο απολαυστική. Η παραλία ονομάζεται Αγία Ιερουσαλήμ και στην ουσία είναι δύο παραλίες με βότσαλα η μία δίπλα στην άλλη. Στην παραλία υπάρχουν πολλές συκιές με πολλά σύκα καθώς και ένα φυσικό πηγάδι με άφθονο δροσερό νερό. Η γενικότερη μορφολογία γύρω από την παραλία είναι πράγματι ξεχωριστή.

Τα σπίτια έχουν χτιστεί ως επί το πλείστον μετά τον σεισμό του 1953. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά προσεισμικά παραδοσιακά σπίτια καθώς και κάποια διατηρητέα, ένα εκ των οποίων ακουμπά την ηλικία των 400 ετών. 

Το Βιγγλί βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1 με 2 χ.λ.μ) από τα υπόλοιπα χωριά αυτής της περιοχής (Μαρκουλάτα, Τζαμαρελάτα, Χαλικερή κτλ.). Ο μικρός πληθυσμός προσδίδει ησυχία στο μικρό αυτό χωριό. Εν κατακλείδι, είναι ένα φιλικό περιβάλλον καλά κρυμμένο από την πολλή φασαρία. Αλλά συνάμα μπορεί ο επισκέπτης ανά πάσα στιγμή μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσει σε οποιαδήποτε γνωστό και πολυπληθές σημείο της περιοχής και φυσικά και στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο.

Ιστορία
Η ιστορία του χωριού ξεκινά περίπου πριν από μισή χιλιετία. Το Βιγγλί όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι ένα χωριό που δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα των δημοκρατικών ιδεών των πρώτων κατοίκων του που ήταν επαναστάτες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. 

Την εποχή εκείνη κυριαρχούσαν οι γαιοκτήμονες (τσιφλικάδες). Όπως είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, οι τσιφλικάδες καταπίεζαν και εκμεταλλεύονταν αδίστακτα τους φτωχούς γεωργούς. Ήθελαν να διαιωνίζουν μια κατάσταση έντονων κοινωνικών διακρίσεων. Η καταπίεση δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και πολιτιστική, πνευματική και ψυχολογική. Η καταπίεση αυτή ήταν και η αιτία της δημιουργίας του χωριού. 

Περίπου 6χλμ. μακριά από το Βιγγλί υπήρχε την περίοδο αυτή η κωμόπολης με το όνομα Βασιλικάδες (σήμερα υπάρχει χωριό στην ίδια ακριβώς περιοχή με το ίδιο όνομα). Στην κωμόπολη αυτή κατοικούσαν και οι γαιοκτήμονες. 

Μία από τις πολλές απαιτήσεις που είχαν οι γαιοκτήμονες ήταν και η εξής: Απαιτούσαν από τον ιερέα του χωριού να μην τελεί την λειτουργία της ανάστασης αν οι ίδιοι δεν κατέφθαναν στην Εκκλησία. Ήταν σύνηθες φαινόμενο να καθυστερούν αρκετά να φθάσουν στην Εκκλησία όντας οι «άρχοντες» της περιοχής. Έτσι οι εκκλησιαζόμενοι υποχρεούνταν να περιμένουν την άφιξη των τσιφλικάδων. 

Δύο αδέρφια από τους εκκλησιαζόμενους τα οποία κυριαρχούνταν από δημοκρατικές αξίες δικαιοσύνης και ισότητας αποφάνθηκαν στον ιερέα για να ξεκινήσει την λειτουργία της Αναστάσεως. Ο ιερέας από φοβία αρνούνταν να υπακούσει και έτσι τα δύο αδέρφια τον ανάγκασαν. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα κατέφθασαν και οι «άρχοντες». Αυτοί ζήτησαν εξηγήσεις από τον ιερέα για την ανυπάκουη πράξη του. Αυτός φυσικά εξήγησε ότι τον υποχρέωσαν τα δύο αδέρφια. Τότε οι γαιοκτήμονες μαζί με σωματοφύλακες επετέθησαν με βάρβαρο τρόπο κατά του ιερέα καταπατώντας ακόμη και τα ιερά. Με τον ίδιο αποτροπιαστικό τρόπο επετέθησαν και στα δύο αδέρφια. Η Εκκλησία την ιερή αυτή νύχτα της Ανάστασης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η Εκκλησία ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ήταν λοιπόν αυτό το βράδυ της Ανάστασης του Κυρίου όπου ξέσπασε η οργή τόσων ετών από την μακροχρόνια καταπίεση. Το επεισόδιο αυτό ήταν απλά η αφορμή, τα αίτια ήταν βαθιά ριζωμένα στην ψυχή των καταπιεσμένων φτωχών γεωργών. Χρειάστηκαν απλά τα δύο αυτά αδέρφια όντας ασυμβίβαστοι επαναστάτες για να ξεφύγουν από την καταπίεση. 

Όπως ήταν φυσικό, όντας πιο αδύναμοι από τους τσιφλικάδες με τους πολλούς σωματοφύλακες και τα πολλά τάλαρα, τα δύο αδέρφια αναγκάστηκαν να φύγουν από το χωριό των Βασιλικάδων. Βέβαια η φυγή τους ήταν ο δρόμος προς την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και ως εκ τούτου προς μία καλύτερη ζωή. 

Ξεκίνησαν από τους Βασιλικάδες και έφθασαν εκεί που σήμερα βρίσκεται το Βιγγλί. Το επώνυμο των δύο αδελφών ήταν Βασιλάτος. Τα δύο αδέρφια συμφώνησαν φεύγοντας να πάρουν διαφορετικά μονοπάτια και όπου συναντηθούν ξανά να φτιάξουν την Εκκλησία του χωριού τους. Η Εκκλησία είναι σήμερα φυσικά ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ο πρώτος ιερέας του χωριού ήταν ο «Παπα Αλέξης». Σήμερα το επώνυμο όλων των Βιγγλιωτών είναι Παπαλεξάτος. Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι Βιγγλιώτες άλλαξαν το επώνυμο τους μη θέλοντας τίποτε να τους θυμίζει το μαύρο καταπιεσμένο παρελθόν. 

Το πρώτο και αληθινό όνομα του χωριού είναι Παπαλεξάτα. Αλλά λόγω της θέας του και της μοναδικής του τοποθεσίας ονομάστηκε Βιγγλί που σημαίνει παρατηρητήριο. 

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, ότι από την αρχή υπήρχαν 3 οικογένειες: του Σίμου στα Σιμάτα, του Πέτρου που αντιστοιχούν στα παρατσούκλια Περοναρίοι και Γνεσουλαίοι, τα οποία υπάρχουν και σήμερα και η οικογένεια του Στάθη με το αντίστοιχο παρατσούκλι Λεοτσακαίοι που και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι σημερινοί απόγονοι των πρώτων Βιγγλιωτών νιώθουν περήφανοι που οι πρόγονοι τους ήταν επαναστάτες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης ίσως αντάξιοι του μεγάλου Μαρίνου Αντύππα.

Η ιστορία αυτή έχει σωθεί από στόμα σε στόμα.

Πρέπει να γνωρίζετε
Στο Βιγγλί μπορεί να φτάσει κανείς από το Αργοστόλι με λεωφορείο (περνά μόνο μία φορά την ημέρα) ή με αυτοκίνητο, η απόσταση είναι 40χλμ. Στη διαδρομή από το Αργοστόλι υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέρη καθώς και παραλίες. Ο δρόμος σχεδόν κατά το ήμισυ της διαδρομής είναι πάνω σε βουνό και υπάρχουν καταπληκτικές θέες όπως αυτή με πρόσοψη την διάσημη παραλία του Μύρτου. Επίσης μπορεί να φτάσει και από το λιμάνι της Σάμης όπου και φτάνουν πλοία από Πάτρα, Ιθάκη, Κυλλήνη, Πειραιά αλλά και Ιταλία. Η απόσταση από την Σάμη είναι 30χλμ. Το χωριό βρίσκεται 3χλμ. Από την επαρχιακή οδό Αργοστολίου - Φισκάρδου. Από το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο η απόσταση είναι 5χλμ.και η διαδρομή είναι απολαυστική.

Πληροφορίες
Επιπλέον πληροφορίες για το Βιγγλί μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο: 2674051272

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency