Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
24/02/2010

Ρόκκος Χοϊδάς (1830 - 1890) - Δικαστικός & Πολιτευτής

Ο Ρόκκος Χοϊδάς γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1830. Ο Ιωάννης Χοϊδάς ήταν ο πρώτος του οίκου, με καταγωγή από την Κρήτη, που μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά στα 1500. 

 

Το 1593 η οικογένεια εγγράφηκε στο Libro d'oro. Ο Ρόκκος σπούδασε Νομική στην Ιταλία και διατέλεσε αντιεισαγγελέας Εφετών. Επίσης, εξελέγει βουλευτής Κραναίας το 1875 και υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες σοσιαλιστές. 

Στην περιοδεία του στον Ελειό έγινε απόπειρα δολοφονίας του η οποία απέτυχε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μονομάχησε με τον Βασιλικό βουλευτή συνταγματάρχη Στάικο, οπότε τραυματίστηκε από σφαίρα στον πνεύμονα. Διακρίθηκε για τις έντονα προοδευτικές αγορεύσεις του στη Βουλή και το 1883 εξελέγει βουλευτής Αττικής. Το 1885 οργανώθηκε νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, που έλαβε χώρα έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, κατά την οποία διεσώθει.

Αν και υπέβαλλε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, αυτή δεν έγινε δεκτή. Αυτός δεν επανήλθε και ανέπτυξε εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα που συμπεριλάμβανε συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, διαλέξεις και δημοσιογραφία. Κάποια στιγμή κατηγορήθηκε για προσβολή κατά του Βασιλέως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών. Του προτάθηκε να υποβάλει αίτηση χάριτος, υπό τον όρο ότι θα ζητούσε συγνώμη αλλά αυτός αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι ήταν ασθενής. 

Η ταραγμένη ζωή αυτού του μαχητή της Δημοκρατίας έφτασε στο τέλος της όταν ακόμη βρισκόταν υπό κράτηση στη φυλακή Χαλκίδος το Μάιο του 1890. 

Πηγές: Παναγή Γ. Αντίπα, Επτάνησος και Επτανησιακές Προσωπικότητες, Αθήνα 1989 
Έκδοση Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών.

 

Κείμενο: Τηλέμαχος Μπεριάτος

 

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency