Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/03/2010

Νίκος Καββαδίας (1910-1975) - Ποιητής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας, από Κεφαλονίτες γονείς το 1910. Εκτός από τον τόπο που γεννήθηκε έζησε ένα μικρό διάστημα στην Κεφαλονιά και στον Πειραιά. 

 

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του όμως το πέρασε μέσα στα καράβια ως ασυρματιστής, όπου και βίωσε τις εμπειρίες στις οποίες αναφέρεται στα ποιήματά του. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές με τίτλο «Μαραμπού» το 1933 και «Πούσι» το 1947, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Με αυτές τις ποιητικές συλλογές έγινε γνωστός και αγαπητός, ενώ εξέδωσε και το πεζογράφημα «Βάρδια» το 1954. 

Η τρίτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Τραβέρσο» έμεινε ημιτελής, αφού δεν πρόλαβε να εκδοθεί πριν το θάνατό του το 1975. Ο ποιητής έγινε ιδιαίτερα αγαπητός σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πολλά ποιήματά του όπως ο «Willy» ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί και το «Μαχαίρι» μελοποιήθηκαν και έγιναν επιτυχίες από σύγχρονους τραγουδιστές. 

Προς τιμή του μέχρι πρόσφατα διεξαγόταν στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, ετήσιο διεθνές φεστιβάλ με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών και ξένων χορωδιών, διάρκειας πλέον των δεκαπέντε ημερών. Το σπίτι του βρίσκεται ως μουσείο στο βόρειο μέρος του νησιού, στο Φισκάρδο

 

 

Διαβάστηκε 4388 φορές

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency