Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/03/2010

Ιούλιος Τυπάλδος - Πρετεντέρης (1814 - 1883) - Δικαστικός & Μεταρρυθμιστής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Ιούλιος, τέκνο του Ιωάννη Τυπάλδου-Πρετεντέρη και της Ιταλίδας Κοντέσσας Τερέζας Ριγκέτη, γεννήθηκε στο Ληξούρι, το 1814. 

 

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία, στη Νομική και Φιλολογία και αργότερα διατέλεσε δικαστής στα Επτάνησα. Θεωρείται μεταρρυθμιστής καθώς σενετέλεσε στην κατάργηση πολλών περιοριστικών μέτρων και στη χορήγηση ελευθεροτυπίας, κατά τη διάρκεια της αρμοστείας του (Μέιτλαντ). Επίσης, επιδόθηκε κυρίως στην ποίηση, στην δημοτική γλώσσα και με επιρροές από τον Σολωμό. 

Η οικογενειά του, με καταγωγή από τη Γερμανία, μετανάστευσε στη Ρώμη τον 8ο αιώνα, ενώ ο γενάρχης του οίκου στην Κεφαλονιά Κανέλος Τυπάλδος εγκαταστάθηκε στο νησί το 1400. Πολλοί από τους απογόνους του εγγράφηκαν κατά το 1600 στο Libro d'oro, οι γνωστότεροι από τους οποίους είναι οι Καπελέτος, Πρετεντέρης, Φορέστης, Ξυδιάδης, Ποβερέτος, Τζανάτος. Ο Ιούλιος Τυπάλδος-Πρετεντέρης πέθανε στην Κέρκυρα το 1883.

Πηγές: Παναγή Γ. Αντίπα, Επτάνησος και Επτανησιακές Προσωπικότητες, Αθήνα 1989 Έκδοση Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών

 

Κείμενα - Παρουσίαση: Τηλέμαχος Μπεριάτος

Διαβάστηκε 4941 φορές

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency