Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
23/03/2010

Διονύσιος Λαυράγκας (1860 - 1941) - Mουσουργός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς. Ο ίδιος έλεγε: «γεννήθηκα Άγγλος» (επί Αγγλικής προστασίας), «έζησα Έλλην» (μετά την Ένωση με την Ελλάδα), «πεθαίνω Ιταλός» (επί Ιταλικής κατοχής). Τέκνο του Σπύρου Λαυράγκα, από το Ληξούρι και της Κασάνδρας Ραζή από τα Ραζάτα, γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1860. Σπούδασε στη Νεάπολη, το Μιλάνο και το Παρίσι. Το 1898 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να εκπληρώσει το βασικό του σκοπό, την δημιουργία Ελληνικού μελοδράματος και Λυρικής σκηνής, τα οποία ανέγειρε από το μηδέν. 

Μάζεψε μερικούς κανταδώρους από μια υπόγεια ταβέρνα στα εξάρχεια με το Μαέστρο τους Ντι Μέντο και τους οργάνωσε σε χορωδία, συμπλήρωσε το συγκρότημα με τον μπάσο Μ. Βλαχόπουλο, το βαρύτονο Αλ. Κυπαρίση και τον τενόρο Νικ. Μωραΐτη. Πήρε επίσης δυό Ιταλίδες πρωταγωνίστριες, τη Μαρία Μαντολίνι και την Άννα Μόντι. Στις 26 Απριλίου του 1900 και μετά από πολλή δουλειά, παρουσίασε στο Δημοτικό θέατρο Αθηνών όπερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην ελληνική δημοτική γλώσσα (κείμενο και άριες), το μελόδραμα του Πουτσίνι «Μποέμ». Αυτό αποτέλεσε ένα από τα πρώτα βήματα προς την πνευματική εξύψωση της νεώτερης Ελλάδας. 

Στη διάρκεια της ζωής του έγραψε πολλά και αξιόλογα έργα, ανάμεσα τους εννέα όπερες, Σουίτες, τραγούδια, χορωδιακά έργα, μελοδράματα. Τα έργα αυτά, όλα θαυμάσια δείγματα του αυθεντικού Επτανησιακού Πολιτισμού, απέσπασαν τον θαυμασμό και την εκτίμηση όπου παίχτηκαν, επί σαράντα χρόνια σε Ιταλικά και Ελληνικά θέατρα αλλά και στη Ρωσία, Ρουμανία, Κων/λη, Αίγυπτο και αλλού, υπό τη δική του διεύθυνση ως μαέστρου, με εξαιρετική επιτυχία. 

Πέθανε στα Ραζάτα το 1941. 

Πηγές:
Παναγή Γ. Αντίπα, Επτάνησος και Επτανησιακές Προσωπικότητες, Αθήνα 1989 
Έκδοση Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών

Διαβάστηκε 4490 φορές

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency