Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/09/2011

Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος αναφέρεται ανάμεσα στους επιφανείς Κεφαλλήνες στα «Κεφαλληνιακά Συμμικτα» του Ηλία Τσιτσέλη. Γεννημένος το 1816 στην Αγία Θέκλη, ήταν γιος του Άγγελου Γεννατά. Πέθανε σε ηλικία 68 ετών το 1884, στον τόπο που γεννήθηκε. Το πάθος και η αγάπη του τόσο για την Κεφαλονιά, όσο και για την γενέτειρα του την Αγία Θέκλη ήταν απεριόριστο. Ήταν μανιώδης συλλέκτης ιστορικών στοιχείων, χειρόγραφων, αλλά και λαογραφικών στοιχείων.

 

Διακρινόταν για το ζήλο του για ιστορική, βιβλική και λαογραφική έρευνα. Είχε καταφέρει να συλλέξει και να συγκεντρώσει πλήθος ιστορικών εγγράφων, ανέκδοτων έργων, εκδόσεις αρχαίων συγγραφέων, κώδικες, χειρόγραφα και στοιχεία που αφορούσαν τις τοπικές ιερές μονές και τους οίκους των ευπατρίδων, αλλά και νομίσματα, εικόνες, αρχαία αντικείμενα, κειμήλια, αντίκες, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα ιδιαίτερης λαογραφικής αξίας.

Στην δε καταγραφή και διάσωση της τοπικής λαογραφίας έδινε ιδιαίτερη έμφαση -σε διαφοροποίηση με άλλους σύγχρονούς του- και σε αυτόν οφείλεται η διάσωση πολλών τοπικών δημοτικών τραγουδιών και στίχων. Παρόλο που ήταν κτηματίας και προερχόταν από μια οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια -για τα δεδομένα της εποχής του- και διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις με αρκετά δημόσια πρόσωπα της περιόδου εκείνης, όχι μόνο δε σκέφτηκε να μετεγκατασταθεί στο Ληξούρι, αλλά στην οικία του στην Αγία Θέκλη διαμόρφωσε έναν χώρο σε μουσείο. Εκεί εξέθετε ότι είχε συλλέξει και παραχωρούσε το χώρο σε όσους σύγχρονούς του μελετητές, ιστοριοδίφες, αρχαιολόγους κτλ το επιθυμούσαν. Ο Ηλίας Τσιτσελής γράφει χαρακτηριστικά: «...εξηπηρέτησεν ουκ ολίγον τους περι την ιστορίαν της νήσου ασχολούμενους...».

Από την Αγία Θέκλη και την οικία του Χ.Γ. Τσιμαράτου πέρα από τους ντόπιους μελετητές, πέρασαν και πολλοί ξένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Η ξένη βιβλιογραφία που αναφέρεται στη συλλογή του και σε αυτόν είναι πλούσια. Μάλιστα ο Γάλλος Όθων Rieman εδημοσίευσε και κατάλογο αυτής στο βιβλίο του Becherces Arch. sur les iles joniennes.II.Cephalonic Paris 1879 pg 67& 19.

Σε αυτόν τον ζήλο του Χαράλαμπου Γεννατά Τσιμαράτου οφείλεται η διάσωση από βέβαιη καταστροφή πολλών στοιχείων ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Για την ιστορία του νησιού σημαντικής λαογραφικής αξίας ήταν και τα χειρόγραφά του, όπου μανιωδώς κατέγραφε πλήθος στοιχείων. Σήμερα, η συλλογή του βρίσκεται κατά ένα μέρος στην Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και σε άλλα μουσεία. Παραθέτω τους συνδέσμους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου υπάρχει η καταγραφή του μέρος της συλλογής του Χ. Γεννατά Τσιμαράτου.

http://www.nlg.gr/xeir/Names.asp?id=*&no=8

http://www.nlg.gr/xeir/All1.asp?id=17569&pg=0

Ο Χαράλαμπος Γεννατάς Τσιμαράτος σε όλη την διάρκεια της ζωής του, τη συλλογή του την εξέθετε στο μουσείο που διατηρούσε στην οικία του, στην Αγία Θέκλη. Μετά τον θάνατό του δωρίστηκε στο Δημόσιο και μέχρι και σήμερα εκτίθεται σε διάφορα Μουσεία. Τα αγνά και μη ιδιοτελή κίνητρά του είναι προφανή. Το έργο του, δυστυχώς δεν είναι αντίστοιχα εκτιμημένο. Είναι όμως απόλυτα δικαιωμένο, αφού μεγάλο πλήθος ιστορικών στοιχείων διασώθηκε και αξιοποιήθηκε, προς όφελος της Ελληνικής και κυρίως Κεφαλονίτικης Ιστορίας.

 

 

Διαβάστηκε 4418 φορές Τελευταία τροποποίηση στις 14/09/2015

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency