Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/03/2010

Μια μαθήτρια σε σχολείο αρρένων...

Είναι γνωστό ότι στις αρχές του 20ου αιώνα μόνο αγόρια έστελναν οι γονείς τους σχολείο για «να μάθουν γράμματα». Υπήρχε μια αντιμετώπιση από τους γονείς τέτοια, σύμφωνα με την οποία οι κοπέλες θα έπρεπε να παραμείνουν σπίτι και να μαθαίνουν κάποια τέχνη, ώστε να είναι χρήσιμες στο νοικοκυριό.

 

Παρά το γεγονός ότι σε πολλά χωριά η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι πρότινος, στην Κεφαλονιά υπήρχαν και οικογένειες που έστελναν τα θηλυκά τέκνα τους στο σχολείο για να μορφωθούν από αρκετά νωρίς. Απόδειξη, ένα «δελτίον προβιβασμού» του 1906, το οποίο μας απέστειλε ο συνεργάτης μας κ.Νίκος Μητρογιανόπουλος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλεψη για μαθήτρια, παρά μόνο για μαθητή. Και παρόλα αυτά, στη θέση του μαθητή είναι γραμμένο ένα όνομα κοριτσιού, το οποίο προβιβάζεται με άριστα στην επόμενη τάξη.

Πρωτοπόρα η Κεφαλονίτικη κοινωνία και μάλιστα ενός χωριού; Οπισθοδρομικό και πάντα ακολουθών τις εξελίξεις το ελληνικό κράτος μη ικανό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της εποχής; Σίγουρα πάντως εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό από το σύνηθες και το καθιερωμένο.

 

 

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency