Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/03/2010

Ράσο - άβατο & τα συναφή...

ΑΒΑΤΟ= Τόπος που επιτρέπεται η είσοδος ΜΟΝΟ σε όσους ο Θεός –Φύση έδωσε το προνόμιο να έχουν αρσενικά γεννητικά όργανα …
ΑΒΑΤΟ= Χώρος που απαγορεύεται η είσοδος σε όσους ο Θεός –φύση τους έδωσε θηλυκά γεννητικά όργανα .
ΑΒΑΤΟ= Χώρος που απαγορεύεται να εισέρχονται οι μιαρές –ακάθαρτες –καταραμένες (προπατορικό αμάρτημα… μήλο όφις) γυναίκες.
ΑΒΑΤΟ= Χώρος που μπορεί άνετα να ζει και να πλουτίσει ο ΕΦΡΑΙΜ και απαγορεύεται να εισέλθει η κ. Μ. Βαρδινογιάννη… και η Αδελφή Τερέζα.
ΑΒΑΤΟ= Χώρος απαγορευμένος ίσως και δια την Θεοτόκο- γυνή γαρ- και οπωσδήποτε απαγορευμένος ίσως και δια την Μαρία πριν γίνει Θεοτόκος.
ΑΒΑΤΟ= Χώρος όπου ανέραστοι- μαυροντυμένοι ρασοφόροι προσεύχονται στο Θεό της χαράς, της ελπίδας, του έρωτα της δημιουργίας.

 

Ίσως να υπάρχουν και άλλες επεξηγήσεις του όρου εγώ όμως αρκούμαι σʼ αυτές και νομίζω ότι είναι αρκετές να φωτογραφίσουν τον σκοταδισμό. Απορώ λοιπόν πως αποκαλείται άγιος ο οποιοδήποτε- αναχωρητής.

Εγκαταλείπει τα εγκόσμια, κλείνεται σε ένα μοναστήρι παίρνει ένα κομποσκοίνι και λέει ότι επικοινωνεί με τον Θεό. Βεβαίως ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της ζωής του. Όμως αφού νομίζει ότι δεν θέλει να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι, και να απαρνιέται όλες τις προς τις προς τον πλησίον – ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΦΗ- υποχρεώσεις του, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ ΚΟΠΟ ΑΙΜΑ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ-.

Ο ενδεδυμένος το ράσο…. και απαρνηθείς τα εγκόσμια δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνει ανέσεις και μέσα όπως …στέγη- κλίνη- θέρμανση- ηλεκτρισμό- δρόμο- αυτοκίνητο- τηλέφωνο- ιατρόν- φάρμακα- αστυνομική ή άλλη προστασία- προστασία στρατού κλπ.

Αν ήταν εν τάξει προς τα πιστεύω του θα έπρεπε να αρκεστεί στο κομποσκοίνι του και να χτυπά το ξυλόφωνο του, τρεφόμενος με χόρτα άγρια. Δεν βλέπω όμως κανέναν…Άγιο… να διάγει ζωήν ανάλογη- Αντίθετα όλοι απολαμβάνουν όλα τα ανωτέρω και σε ακραίες περιπτώσεις γίνονται και χρυσοδάχτυλοι –αισχροί εκμεταλλευτές ακόμη … και άσελγοι.

Αν στο Βυζάντιο δεν είχαν καταφύγει στα μοναστήρια 107.000 νέοι και δεν άφηναν 7000 στρατό μόνο…να υπερασπιστεί την Πόλη, οι Τούρκοι ακόμα θα πολεμούσαν να την καταλάβουν.

Αν οι απομονωμένοι, ανενεργοί, και ακοινώνητοι σε τόπους με άφθονο γρασίδι, και σε τόπους δροσερούς χωρίς καύσωνα , τότε που πρέπει να εγκατασταθούν όλοι όσοι ενεργά με θυσίες, με αυταπάρνηση με αγάπη προς τον πάσχοντα, τον άρρωστο, τον παράλυτο, τον φυλακισμένο καταναλώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους.

Που πρέπει να καταταγεί η εθελόντρια νοσοκόμα, που πρέπει να αναπαυθεί ο ιατρός δίχως σύνορα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η αδελφή Τερέζα, ο Φλέμινγκ, ο Παπανικολάου και όλοι όσοι υπηρέτησαν τις καλές τέχνες και που προσφέρανε στην ανθρωπότητα χαρά, αγαλλίαση, ελπίδα, θάρρος, και που με χίλιους δυο τρόπους καλυτέρευσαν την ανθρώπινη ύπαρξη…

Σε πόσα εκατομμύρια κόσμο όλοι οι ανωτέρω δεν ήταν και είναι οι αίτιοι να χαμογελάσουμε, να χαρούμε, να δακρύσουμε από συγκίνηση, να ελπίσουμε και να νιώσουμε ότι αξίζει η επίγεια ζωή και ότι αξίζει τον κόπο να διαιωνίσουμε το ανθρώπινο είδος- εν αντιθέσει προς τους απαρνητές- του αυξάνεσθε και πληθύνεσθε.

Πως είναι δυνατόν να θεωρούν την γυναίκα ως μίασμα, και να της απαγορεύουν την είσοδο της στα άβατα των μονών και των ιερών, δεν κατανοούν ότι αν δεν υπήρχε τον ον αυτό που λέγεται γυναίκα δεν θα υπήρχαν και αυτοί οι ίδιοι.

Ο ιερέας που δεν δίδει την θεία μετάληψη σε γυναίκα-ακάθαρτη- δεν γνωρίζει ό, τι αν αυτή η κατά την φιλοσοφία τους(ακαθαρσία) δεν ήταν η αιτία της δημιουργίας δεν θα κρατούσε αυτός το άγιο δισκοπότηρο στην Ωραία Πύλη…

Και σε τελευταία ανάλυση τι κακό ποίησε η γυναίκα αυτή και σε τι φταίει όταν όλα όσα συνεργούν στη διαιώνιση του ανθρώπινου γένους δεν τα εφεύρε αυτή αλλά είναι εργαλεία που έδωσε ο Θεός –Φύσης σε όλα τα έμβια όντα.

Πως είναι δυνατό από την μία μεριά να υμνούν τον Θεό με προσευχές, κομποσκοίνια και ξυλόφωνα και από την άλλη να απαρνούνται τους (Θείους Νόμους). Γιατί άραγε τόση αντίφαση τόσος φαρισαϊσμός, τόση άρνηση στα καθιερωμένα από τον Θεο-Φύση. Γιατί επί τόσους αιώνες όλοι οι κατά τα άλλα μορφωμένοι διαβασμένοι και καλλιεργημένοι Πατέρες τις εκκλησίες δεν απάλλαξαν από τόσες και τόσες αντιφάσεις, δεισιδαιμονίες αναχρονισμούς, στείρες δοξασίες και τρόπους ζωής και εμφανίσεως των ιερωμένων που εν πολλοίς προκαλούν την θυμηδία. Ποιος Χριστός καθιέρωσε την χρυσοπλούμιστη στολή των δεσποτάτων με ασήμια –χρυσαφιά-πετράδια και με ουρές που τις κρατούν οι άμοιροι διάκονοι τρέχοντες πίσω από τον περιστρεφόμενο λιβανοκουδουνίζοντα αρχιερέα.

Βεβαίως, όλες αυτές οι σκέψεις αφορούν εμένα και μόνο εμένα και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τις ασπαστεί. Εγώ πάντως, με το εργαλείο που μου χάρισε ο Θεός –Φύση και που λέγεται Λογική και Κρίση, έτσι σκέπτομαι, έτσι κρίνω και έτσι εκφράζομαι.

 

Κείμενο: Νίκος Λαζαράτος

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency