Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/03/2010

Ο Καπιτάν Μιστρόκλης & η νεκρανάσταση του Σαχίνη

Πολλές φάρσες εις βάρος φίλων και γνωστών του σκάρωνε ο καπιτά - Μιστροκλής.

Αλλά και το Αργοστόλι είχε τον δικό του φαρσέρ, τον φραγκοράφτη Παναγή Φρίγκο. Και συχνά Φρίγκος και Μαρέντος προσπαθούσαν να ξεγελάσουν ο ένας τον άλλο, σα να έκαναν μεταξύ τους πνευματικούς διαξιφισμούς!

Έτσι κάποιο πρωί συναντά στη λαχαναγορά τ' Αργοστολίου ο Φρίγκος, στο καΐκι του, τον καπιτά-Μιστροκλή.

- Τι ώρα σαλπάρεις για το Ληξούρι, καπιτάνιο μου; τον ρωτάει.
- Μα, κατά τσι έντεκα, μαστρο-Παναγή μου! Μην ήθελες τίποτσι για το Ληξούρι;
- Δεν τά μαθες;
- Όγεσκε , τι συμβαίνει
- Μωρέ, δεν ταμαθες, του λεει ο Φρίγκος περίλυπος, πως εψές το βράδυ, μέσα στην ταβέρνα του Κωστάτου, του ήρθε συγκοπή του Σαχίνη;
- Μωρέ τι μου λες;... Τον κακομοίρη...
- Κι έτσι, συνεχίζει ο Φρίγκος, χάσαμε το Ληξουριώτη θεληματάρη μας που τόσο μας εξυπηρετούσε σε όλα.
-Μωρέ, ο Θεός σχωρέστονε, πάει κι αυτός! Ήταν καλός άνθρωπος, ο Σαχίνης, συμπληρώνει ο Μαρέντος.

Κι αφού είπαν τα πιο καλά εγκώμια και οι δύο τους για το Σαχίνη, ο Φρίγκος φεύγει να πάει να φέρει το λείψανο του, να το μεταφέρει ο Μιστόκλης στο Ληξούρι, για να τον θάψουν εκεί. Βέβαια θα καταλάβατε εσείς, φίλοι μου, εκείνο που δεν κατάλαβε ο φουκαράς ο Μαρέντος. Μ' άλλα λόγια, ότι ο Φρίγκος με τους φίλους του καλοπλήρωσαν τον Σαχίνη, να παραστήσει τον πεθαμένο.

Έτσι, σε μισή ώρα γυρίζει ο Φρίγκος με την παρέα του, με το φέρετρο, μέσα στο οποίο αναπαυότανε σε μαλακά μαξιλάρια ο Σαχίνης, και προσεκτικά το τοποθετούν στην πρύμνη του καϊκιού.

Ο Μιστροκλής σταυροκοπούμενος σαλπάρει για το Ληξούρι μ' επιβάτες όλη την παρέα του Φρίγκου, που συνόδευε τιμητικά το νεκρό.Όλοι τους άρχισαν την πένθιμη υπενθύμιση, των προσόντων του μακαρίτη, ώσπου έφθασαν μισοκάναλα Αργοστόλι-Ληξούρι.

Οπότε!... Οπότε!...
Ο Μιστροκλής που μπροστά του είχε το φέρετρο, βλέπει με τρόμο του το σκέπασμα να ανασηκώνεται. Τον νεκρό να τρίβει τα μάτια του, να ξεντολογιέται, να χασμουριέται και να λεει στο Μιστροκλή:

-Μωρέ Μιστροκλή... έλα μωρέ μαζί μου στον Άδη, να ησυχάσεις κι εσύ από τα βάσανα!...

Αλλά ο Μιστροκλής δεν έκατσε ν' ακούσει περισσότερα. Βλέποντας τον νεκρό ν΄ανασταίνεται ένιωσε μία ανατριχίλα, τις τρίχες του ν΄ανασηκώνονται από τρόμο και, παρατώντας πανί και τιμόνι,... πέφτει στη θάλασσα!...Μόνο δε όταν είδε το κανό του να γυρίζει πίσω, τον Σαχίνη σκασμένο στα γέλια και το Φρίγκο με την παρέα του να του ορκίζονται πως ήταν φάρσα, πίστεψε πως ο Σαχίνης δεν πέθανε και δέχθηκε να ξαναμπεί στο καΐκι του και να συνεχίσει το ταξίδι του προς το Ληξούρι.

Αλλά φτάνοντας εκεί, πήγε και κρύφτηκε στο σπιτάκι του κι έκατσε δέκα μέρες κατάκλειστος, μέχρι που να ξεχάσουν οι Αργοστολιώτες και οι Ληξουριώτες το πάθημα του!...

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency