Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
19/03/2010

Μυθικά Χρόνια, Τάφιος και Κέφαλος

Σύμφωνα με την μυθολογία, πρώτος οικιστής της σημερινής Κεφαλονιάς ήταν ο Τάφιος, γιος του Ποσειδώνα θεού των θαλασσών, και της Ιπποθόης, θυγατέρας του Λευκάδιου Λέλεγα ή κατά άλλους του Μήστορα, του γιου του Περσέα. Στην τοποθεσία όπου εγκαταστάθηκε έχτισε την πόλη Τάφο ή Ταφία, σε ένα λόφο πίσω από το σημερινό Ληξούρι, στην τοποθεσία της Παλλικής που σήμερα ονομάζεται Ταφιός.

Αργότερα ο Πτερέλαος, γιός του Τάφιου, επέκτεινε την κυριαρχία του σε όλο το νησί, κατάκτησε και τα γύρω νησιά και απέκτησε σημαντική δύναμη. Ολόκληρο το νησί ήταν για μια μεγάλη περίοδο γνωστό ως Τάφος και οι κάτοικοι του Τάφιοι ή Τηλεβόες (αυτοί που φωνάζουν από μακριά), οι οποίοι θεωρείται ότι προέρχονταν από την ορεινή Ακαρνανία (στο νομό Αιτωλοακαρνανίας). Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ποσειδώνας εμφύτευσε στον Πτερέλαο μια χρυσή τρίχα και έτσι τον έκανε αθάνατο και αήττητο. 

Ο Πτερέλαος, οπλισμένος με αυτή την θεϊκή δύναμη, αποφάσισε να διεκδικήσει τις Μυκήνες ως κληρονόμος του Περσέα και εκστράτευσε κατά του βασιλιά τους, Ηλεκτρύωνα. Όμως στον πόλεμο σκοτώθηκαν τα παιδιά του τελευταίου, ο οποίος ζήτησε από τον βασιλιά των Θηβών και άνδρα της κόρης του Αλκμήνης, Αμφιτρύονα, να εκδικηθεί τον Πτερέλαο. Ο Αμφιτρύονας εκστράτευσε εναντίον του μαζί με τον μυθικό ήρωα των Αθηνών Κέφαλο. Στην πολιορκία, η κόρη του Πτερέλαου, η Κωμαιθώ, ερωτεύθηκε τον Αμφιτρύωνα και πρόδωσε τον πατέρα της κόβοντας τη χρυσή τρίχα που τον έκανε αθάνατο. 

Η πόλη εξανδραποδίστηκε αλλά ο Αμφιτρύων δεν συγχώρεσε την αμαρτία της προδοσίας της και θανάτωσε την Κωμαιθώ. Ο Κέφαλος ήταν γιος του θεού Ερμή και της Έρσης, θυγατέρας του βασιλιά Κέκροπα των Αθηνών. Ήταν όμορφος νέος και άριστος κυνηγός. Γυναίκα του ήταν η Πρόκριδα, κόρη του βασιλιά και ήρωα Θησέα. Όμως τον ερωτεύθηκε η θεά Ηώς και σε ένα από τα κυνήγια του τον απήγαγε. Αυτός αρνήθηκε τον έρωτά της γιατί αγαπούσε την σύζυγό του και τότε η Ηώς του είπε ότι εκείνη τον απατούσε. 

Ο Κέφαλος μεταμφιέστηκε και με δώρα έπεισε την Πρόκριδα να του παραδοθεί. Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε και έπειτα από μια σφοδρή σκηνή και πολλές ικεσίες, την συγχώρεσε. Η Πρόκριδα ζήλευε κι αυτή τον σύζυγό της και τον παρακολουθούσε. Σε ένα κυνήγι κρύφτηκε σε θάμνο, τον οποίο όταν ο Κέφαλος είδε να κινείται, νόμισε ότι κάποιο θήραμα κρυβόταν και εκτόξευσε βέλος. 

Το χτύπημα ήταν θανατηφόρο. Αργότερα κατηγορήθηκε στην Αθηνά και κατέφυγε στο φίλο του βασιλιά των Θηβών Αμφιτρύωνα, ο οποίος αφού εκστράτευσε κατά του Πτερέλαου και τον νίκησε, παρέδωσε το νησί στον Κέφαλο. Ο ίδιος και οι απόγονοί του κυβέρνησαν για δέκα γενεές. Πληροφορίες αντλήθηκαν από: «Το Παραμύθι της Χώρας των Τηλεβόων», Άγγελου Φουργιώτη, Ηώς 1962.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency