Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/03/2010

1798: Πρόωρη πρόταση Κεφαλονιτών για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων

Η κατάλυση της ενετικής κυριαρχίας στα Επτάνησα, αποτέλεσμα της νίκης του Μεγάλου Ναπολέοντα, επεσήμανε τους νέους ορίζοντες στις νέες επαναστατικές, δημοκρατικές και φιλελεύθερες αρχές, οι οποίες διαδόθηκαν πολύ ευρέως στα Επτάνησα. Οι δημοκράτες Επτανήσιοι ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να παγιωθούν αυτές οι θεωρίες στα νησιά και έτσι η νέα πολιτικό - κοινωνική ζωή τους οργανώθηκε. Εκτός από τον πρωτοπόρο Κεφαλονίτη, άλλοι θετικοί παράγοντες ήταν οι γαλλικοί πολιτικοί εκπρόσωποι. Επιπλέον, το σύνταγμα και η λειτουργία των ιδρυμάτων της τοπικής κυβέρνησης - οι αίθουσες κωμοπόλεων στις ιόνιες πόλεις - βοήθησαν στη διανομή των νέων φιλελεύθερων ιδεών και των αρχών. Επιπλέον, τα περισσότερα σημαντικά αξιόλογα κέντρα της διανομής των νέων ιδεών ήταν επιχειρήσεις και πολιτικές ενώσεις που αποτελέστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους Επτανήσιους δημοκράτες σε όλα τα νησιά. Αυτοί ήταν αφιερωμένοι υποστηρικτές Γεροντίνοι ή Ιακωβίνοι. Τέτοιες επιχειρήσεις ή πολιτικές ενώσεις δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα. Επιπλέον, ο Κεφαλονίτης Νικόλαος Λοβέρδος ήταν ένα από τα σημαντικά μέλη τους. Εντούτοις, η πολιτική κίνηση «Οργάνωση» ήταν πολύ ριζική. Ιδρύθηκε το 1798 και λειτούργησε στο Αργοστόλι. Τα μέλη της ήταν γνήσιοι Ιακωβίνοι. Στα επόμενα έτη του αγγλικού προτεκτοράτου στην Επτάνησο αυτή η ένωση μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος του «Δημοτικού καταστήματος» από τους ριζοσπάστες στο Αργοστόλι.

 

Τα μέλη αυτής της ένωσης πρότειναν τις πολύ επαναστατικές αλλαγές και εξαιρετικά το ριζοσπάστη - για εκείνο τον χρόνο -. Μεταξύ τους ήταν: - διανομή ή ανακατανομή της γης - η διαγραφή των χρεών - η κατάτμηση της Κεφαλονιάς σε πολλά αυτόνομα μέρη με μια χωριστή κυβέρνηση σε καθεμία εντούτοις πιο επαναστατικές αρχές ήταν: - η καταστολή της χριστιανικής θρησκείας - η ταυτόχρονη επιστροφή στις αρχαίες ελληνικές τελετές τα μέλη της Κεφαλονίτικης «οργάνωσης» πρότεινε την ανασύνθεση των ολυμπιακών αγώνων, 100 έτη πριν από την πρωτοβουλία του Δημήτριος Βικέλα και του βαρόνου Pier de Coubertain. Οι Κεφαλονίτες είναι πρωτοπόροι σε όλες τις προσπάθειες ιδεολογικοί, πολιτικό - κοινωνικοί και εθνικοί. Είναι ριζοσπάστες Είναι σοσιαλιστές, δέκτες των περισσότερων προοδευτικών ιδεών που στοχεύουν στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Στο Αργοστόλι, με την «Οργάνωση» το 1798 ο Κεφαλονίτης επέτυχε μια θέση στην ιστορία, που κάνει αυτές τις προσπάθειες μια πυξίδα για τα επόμενα παραδοσιακά μεγάλα βήματα του πληθυσμού μας στο «ιδανικό» και στο «άριστο» για την ανθρώπινη φυλή και τους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.** Το παραπάνω κείμενο προήλθε μέσα από μια μετάφραση του που βρέθηκε στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό η παρούσα μετάφραση πιθανόν να αποκλίνει σημαντικά από το γνήσιο κείμενο. Όποιος δθαθέτει το αυθεντικό παρακαλούμε να μας το αποστείλει για να το δημοσιεύσουμε στην πραγματική του μορφή.

Κείμενα: Σπύρος Λουκάτος

 

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency