Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
20/03/2010

Περί της προελεύσεως του ονόματος «Κεφαλήν»

Ο Ευστάθιος Λιβιεράτος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Μονάχου στην Φιλολογία, στην συγγραφή του βιβλίου του «ιστορία της Κεφαληνίας» που γράφτηκε στα 1916 αναφέρει στη σελίδα 26 πως το όνομα Κεφαλήνες προέρχεται από ένα Πελασγικό φύλο που στα πανάρχαια χρόνια κατοικούσε στην ορεινή Ακαρνανία, συγγενές φύλο των Ταφίων και των Τηλεβόων και το οποίο καλείτο έτσι εκ των κορυφών (Κεφαλών) των ορέων. Κεφαλήνες ήτοι ορεσόβειοι. Το όνομα τούτο επεχτάθηκε σε όλη την Ακαρνανία και σιγά σιγά στα παρακείμενα νησιά στα οποία οι Κεφαλήνες εξαπλώθησαν ιδίως μετά την κατάκτηση της Τάφου (Κεφαληνίας) και των άλλων νησιών υπό του Κεφάλου και των διαδόχων του.

 

Επομένως το όνομα Κεφαλήνες δεν προήλθε εκ του ονόματος της νήσου αλλά εκ του ονόματος των Ακαρνανών Κεφαλήνων, το οποίο όνομα κατέστη γενικό Εθνικό πασών των χωρών εν τη Ακαρνανία και εν ταις νήσεις του Ιονίου πελάγους μετά την ίδρυσην ενδόξου κράτους των Κεφαλήνων επί των ερειπίων του κράτους των ταφίων υπό του κατά σύμπτωσην και αυτού ονομαζομένου πρώτου βασιλέως των Κεφαλήνων, Αθηναίου ήρωος Κεφάλου. Το εθνικού δε ονόματος πάντων των Κεφαλήνων κάνει μνεία πρώτος ο Όμηρος στην Ιλιάδα και Οδύσσεια.

Οδυσς. Στιχ 378 Αύτην Υπείροιο Κεφαλήνεσι Ανάσσων

Σημείωση: η γραφή του ονόματος με 2 λ κατά τον συγγραφέα υπάρχει μόνο από σύγχυση.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency