Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
21/03/2010

Το ενιαίο καρναβάλι Αργοστολίου - Ληξουρίου

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 βρίσκεται στο πηδάλιο του Δήμου Παλικής ο Μάκης Θεοτοκάτος και στο Αργοστόλι ο Αλέκος Καλαφάτης. Και οι δύο δήμαρχοι, προερχόμενοι από τον ίδιο πολιτικό χώρο, είχαν χαράξει δίαυλο επικοινωνίας και δράσης, με στόχο το καλύτερο για τους δήμους τους. Ως νεαρά άτομα, δημιουργικά, με πρόγραμμα, παραμέρισαν τις παλιές κόντρες που είχαν οι δυο «αδελφές» πόλεις και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές.

 

Μέσα σε αυτό το σκεπτικό ήταν και η ιδέα να κάνουν «κοινό καρναβάλι» ή τουλάχιστο να ανταλλάξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις οι δυο πόλεις, ώστε να βγει κάτι καλό. Η ιδέα αυτή έφτασε στην υλοποίηση το 1983.

Πράγματι, βγήκε μια κοινή αφίσα, ζωγραφισμένη από τη Μαρία Φορέστη, που παρίστανε ένα κλόουν και στο κάτω μέρος έγραφε τα ονόματα των δυο πόλεων.

 Την πρώτη Κυριακή πήγαν οι Ληξουριώτες στο Αργοστόλι και τη δεύτερη, την τελευταία, ήλθαν οι Αργοστολιώτες στο Ληξούρι. Οι Ληξουριώτες είχαν στείλει το Ρίζο Μοσχόπουλο και τον Ευάγγελο Κουρούκλη (Κακούγια), οι οποίοι έδωσαν παράσταση με παρλάτες και σατιρικά ποιήματα στο πάρκο της πλατείας του Αργοστολιού. Επίσης, οι δυο πόλεις αντάλλαξαν χορευτικά συγκροτήματα και μασκαράτες, καθώς και άλλες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Βέβαια, η ιδέα και η υλοποίησή της για κοινό καρναβάλι δεν «κρατήθηκε» για τα επόμενα χρόνια, παρόλο που υπήρχαν και από άλλους Δημάρχους και φορείς ανάλογες προσπάθειες. Ποιος ξέρει τι συμβαίνει... τι να φταίει... μάλλον είναι η διαφορετική νοοτροπία του κάθε τόπου μας, που σε αυτό το νησί είναι τόσο έντονη και παρουσιάζεται με τόση ποικιλία, ώστε δε βγάζεις άκρη…!

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency