Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/03/2010

Χαρτονομίσματα της Γερμανο-Ιταλικής Κατοχής

Κατά την διάρκεια της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής της περιόδου 1941-44, συντελέστηκε η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων, της αναστολής της παραγωγής αγαθών και των υπέρογκων δαπανών για τις ανάγκες των στρατευμάτων κατοχής, η οικονομική δραστηριότητα και ολόκληρο το νομισματικό σύστημα κατέρρευσαν, και η αξία της δραχμής καταποντίστηκε. Την ίδια περίοδο οι κατοχικές αρχές εξέδωσαν στις περιοχές κυριαρχίας τους δικά τους χαρτονομίσματα. 

 

Ενώ στη βόρεια Ελλάδα οι Γερμανοί κυκλοφόρησαν το μάρκο και οι Βούλγαροι το λέβα, στα Επτάνησα και Δωδεκάνησα, όπως και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου που κατείχαν τότε (Αίγυπτος και Σουδάν), οι Ιταλοί έθεσαν σε κυκλοφορία τη μεσογειακή δραχμή, με σχέδια να τα προσαρτήσουν μετά τον πόλεμο (τελικά κυκλοφόρησαν μόνο οι ειδικές εκδόσεις για τις υπό Ιταλική κατοχή περιοχές). Παρακάτω παρουσιάζονται τα χαρτονομίσματα της «Cassa Mediterranea» για τα Ιόνια νησιά («ISOLE JONIE»), τα οποία δεν έτυχαν της αποδοχής των κατοίκων. Τα χαρτονομίσματα αυτά δόθηκαν στην κυκλοφορία τον Απρίλιο του 1942 και αποσύρθηκαν το Σεπτέβριο του 1943. Η Ελληνική πολιτεία δεν τα αντάλλαξε ποτέ με δραχμές.


Επίσης, τον Οκτώβριο του 1944, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη τα παρακάτω πληθωρικά «Ταμιακά Γραμμάτια» των 50 και 100 εκατομμυρίων Δραχμών:Πηγές: 
http://www.papaki.panteion.gr/teuxos9/draxmi.htm
http://www.geocities.com/greekcurrency

Κείμενα - Παρουσίαση:
Τηλέμαχος Μπεριάτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ριζοσπάστες Πλοιοκτησία αδελφών Τυπάλδων »

Youtube Feed

Instagram Feed

kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)
kefalonitis (kefalonitismag)

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency