Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/10/2011

Κεφαλληνιακές Ειδήσεις

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΤΟ 1940

Ξεφυλλίζοντας κάπου κάπου παλιά κιτάπια, στην προκειμένη περίπτωση την τοπική εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» στα τέλη Αυγούστου του 1940, βρίσκουμε και την είδηση που αναφέρει ο τίτλος του παρόντος, καθώς ο ελληνικός στρατός είχε την ανάγκη ιερέων για να καλύπτει και να τελεί τις θρησκευτικές τελετές του στο Μέτωπο, τα μετόπισθεν, τις μονάδες σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Η ειρηνική Κυβέρνηση μέσα σε αυτά τα πλαίσια επιστράτευσε και Κεφαλλήνες ιερωμένους.

Εδώ, στο σημείωμά μου για το βαθμό τους αναφέρω και πληροφορίες προερχόμενες από τον κο Γερ. Ι. Σταματάτο, τέως Γεν. Γραμματέα ε.τ. της Ι. Μ. Κεφαλληνίας, σχετικά με την Ιερατική τους εξέλιξη.

Ονομάζονται έφεδροι στρατιωτικοί Ιερείς και εγγράφονται εις τα στελέχη της εφεδρείας του σώματος τούτου με τον βαθμό του Λοχαγού οι κάτωθι κληρικοί:

- Σπυρίδων Σταθάτος, Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ Αργοστολίου
- Ιωάννης (ΙΕΡΟΘΕΟΣ) Βονής, Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ Αργοστολίου, καθώς και Μητροπολίτης Κεφαλληνίας 1951-1966
- Ανάργυρος Κλαουδάτος, Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ Διβαράτων και μετέπειτα Μητροπολίτης Ξάνθης με Αρχιερατικό όνομα ΑΝΤΩΝΙΟΣ.

Επίσης, με τον βαθμό του Υπολοχαγού οι:

- Παναγής (ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ) Μοσχονάς, Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ Χαβδάτων
- Νικόλαος Τζωρζάτος, Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυξ Πατρών από τα Βραχάτα Σάμης, καθώς και Μητροπολίτης Κίτρους με έδρα την Κατερίνη με αρχιερατικό όνομα ΒΑΡΝΑΒΑΣ.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Επίσης, πάλι στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», με ημερομηνία 5 Απριλίου 1940, διαβάζουμε  τον παρόντα πίνακα Προαγωγών Εφέδρων Κεφαλλήνων: «Προάγεται εις Ανθυπολοχαγό της μουσικής ο Αν. Γασπαρινάτος».

Ονομάζονται Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί κι εγγράφονται εις τα στελέχη της εφεδρείας του Οικείου Όπλου και Σώματος οι Διπλωματούχοι Οπλίται:

- Στο 1ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΝ: Σπ. Λιβιεράτος - Αργοστόλιον, Βύρων Λυκιαρδόπουλος - Σπαρτιά και Αθανάσιος Παπαμένης - Κεφαλληνία. 
- ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ: Γ. Μακρής - Αργοστόλιον, Νίκος Μαυρίκιος – Αργοστόλιον.
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ: Διον. Λ. Νιφοράτος Χειρούργος Γυναικολόγος.
- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΝ: Γεώργιος Κατραβάς και Ελευθέριος Καββαδίας.
- ΕΝΤΩ ΜΗΧΑΝΙΚΩ: Χρ. Αντωνάτος, Σπ. Μπονάνος, Γεωρ. Μιχαλιτσιάνος, Ιωαν. Τραυλός, Νικ. Δελλαπόρτας, Χ. Μήλας, Δ. Ματαράγκας, Θ. Φωκάς, Αγγ. Ζωγραφάς, Δημ. Αγγελάτος, Ελ. Βουτσινάς και Μάριος-Σούρος Μολφέτας.
- ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ: Διον. Παννάς
- Εν τοις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΙΣ: Ι. Φαραντάτος.

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency