Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
25/11/2011

Η Αγγλική αεροπορία βομβαρδίζει το Αργοστόλι

Στις 13 Δεκεμβρίου 1941 κι ενώ το Νησί μας βρίσκεται υπό Ιταλική κατοχή και ειδικά από τη Μεραρχία ACQUI, γίνεται ο βομβαρδισμός του λιμένος Αργοστολίου, όπου ναυλοχούσε εχθρική νηοπομπή, από σμήνος Βρετανικών βομβαρδιστικών.

Του Σμήνους αυτού ηγείτο ο μετέπειτα στρατάρχης της RAF Siv Ivor Broom και προξένησε μία βύθιση πλοίου και σοβαρές ζημιές σε άλλο.

Από το σφοδρό αντιαεροπορικό Ιταλικό πυρ καταρρίπτονται δύο Βρετανικά αεροσκάφη. Το πλήρωμα του ενός, τρεις αεροπόροι είναι νεκροί. Οι νεκροί πιλότοι κηδεύονται κανονικά από τους Ιταλούς και θάβονται στο Αγγλικό Νεκροταφείο Αργοστολίου. Μετά τον πόλεμο τα οστά τους μεταφέρονται στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Καλαμάκι Αθηνών, με αριθμούς τάφων το 8,4,2 τμήμα 1 σειράς Β'.Το άλλο χτυπημένο κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Φανάρι, στη θέση Κούμαρο και σταματά, αφού προσκρούει σε μία ελιά. Οι αεροπόροι συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι. Αυτό το γεγονός, το θυμάται και μου το επιβεβαίωσε ο Άκης Σκλαβουνάκης (Castelo), τον Ιανουάριο του 2003 που είναι και η φωτογραφία της ελιάς.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, ευρίσκεται το έμβλημα της RAF και αντίγραφο του επίσημου ανακοινωθέντος της RAF για τη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή, όταν το 1987, ο συμπατριώτης μας Γεράσιμος Γερ. Πανάς, συνόδεψε τους στρατάρχες της Βρετανικής Αεροπορίας Siv Ivor Broom και Sir Edward Gordon James στο Αργοστόλι, γι' αυτό το λόγο.

Πηγές: Πολλά στοιχεία προέρχονται από το Βιβλίο του Κ.Π Φωκά Κοσμετάτου, «Η Γερμανοϊταλική Σύρραξη εν Κεφαλληνία 1945».

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency