Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
22/10/2012

Σεπτέμβριος 1943

O Σεπτέμβριος του 1943  ήταν ο μήνας της Ιταλογερμανικής σύρραξης στην Κεφαλονιά. Ένας μήνας οδυνηρός και καταστροφικός για τους Ιταλούς. Οι προ ολίγων ημερών Σύμμαχοι Ιταλοί και Γερμανοί, κατέφυγαν τελικά στη σύγκρουση.

 

Από την όλη αυτή την ιστορία, θα περιγράψω εν συντομία τη μάχη της Μούντα στο χωριό Σκάλα.

Ήδη από την έναρξη των επιχειρήσεων, αρχές του μηνός, και μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις για την παράδοση των Ιταλών στους Γερμανούς, οι Γερμανοί επικρατούν σταδιακά σε όλο το μέτωπο και ειδικά με την άφιξιν των Ορεινών Δυνάμεων της Μεραχρχίας ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ, από τα Γιάννενα και την αδιάκοπη παρουσία της Γερμανικής Αεροπορίας στον ουρανό της Κεφαλονιάς, που με τις κάθετες εφορμήσεις των ΣΤΟΥΚΑΣ, διέλυσε κυριολεκτικά τις Ιταλικές δυνάμεις.

Στη Μούντα της Σκάλας υπήρχε μία Γερμανική βάση πυροβολικού, άριστα οχυρωμένη από τον Ανθυπολοχαγό HANS RADEMAKER με τέσσερα μακρύκανα τοπομαχικά πυροβόλα των 155, 4 πεδινά, 2 αντιαρματικά, 4 αντιαεροπορικά και πλήθος βαρέων πολυβόλων και όλμων. Τη Βάση επάνδρωναν 130 πεζοναύτες.

Oι Ιταλοί παρατάσσουν 2 λόχους πεζικού του 1ου Τάγματος του 17ου Συντάγματος, τον 7ο με διοικητή, το λοχαγό GIORGIO BALBI και τον 10ο με διοικητή το Λοχαγό PIETRO BIANCHI, 4 διμοιρίες όλμων των 81 υπό τους Υπολοχαγούς GIUSEPPE PASCARELLA, FRANCO LOVATI, ANTONIO CEI και ROBERTO MENENGINI, 2 διμοιρίες υπό τους Ανθυπολοχαγούς LUIGI NEIROTTI και BENTIVOGLIO, δύο πυροβόλα των 74/40 υπό τον Υπολοχαγό GIUSEPPE ΑLBANESE και άλλα όπλα διαφόρων διαμετρημάτων υπό τον Υπολοχαγό GIORDANO SANSON. 

Oι Ιταλοί αποφασίζουν επίθεση κατά της βάσης την 19η Σεπτεμβρίου. Πριν την επίθεση, ολοχαγός BIANCHI μεταμφιεσμένος σε χωρικό πωλητή φρούτων, και με τη βοήθεια κάποιου από το χωριό, μπαίνει στο οχυρό και επισημαίνει την αμυντική του διάταξη.

Στις 23.30 αρχίζει το Ιταλικό μπαράζ πυροβολικού και μετά η επίθεση του πεζικού. Οι Γερμανοί, δεν ανταποδίδουν αμέσως τα πυρά και αφήνουν τους Ιταλούς  να πλησιάσουν. Τότε ένας τρομακτικός φραγμός τους χτυπά ανελέητα. Γίνεται μάχη σώμα με σώμα. Επεμβαίνει και η Αεροπορία, που χτυπά τις Ιταλικές θέσεις. Οι Ιταλοί υποχωρούν με απώλειες 25 νεκρούς, 20 τραυματίες και αριθμό αιχμαλώτων. Οι γερμανικές απώλειες ήταν 3 νεκροί και 7 τραυματίες.

Κάποια στιγμή, οι Ιταλοί στέλνουν αντιπροσωπεία στους Γερμανούς υπό το στρατιωτικό ιερέα LUIGI GHILARDINI για την περισυλλογή νεκρών και τραυματιών και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Ο RADEMAKER αρνείται και ζητεί να τον παρακαλέσει ο ίδιος ο Ιταλός στρατηγός GAΝDIN, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ο RADEMAKER εκτελεί τραυματίες και αιχμαλώτους. Τη σφαγή την αρνείται μετά τον πόλεμο και την αποδίδει στους Ορεινούς. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν μία ομάδα 18 στρατιωτών υπό τον Ανθυπολοχαγό ALBERTO GIORDANI που έφθασαν στη Σκάλα διαφυγόντες από τη Ζάκυνθο και αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς.

 Έπεσαν στη μάχη οι Ιταλοί: Λοχαγός BALBI, Υπολοχαγοί MIORELLI LIVIO, CRAPANZANO PIETRO, LOVATI FRANCO, Aνθυπολοχαγός ΝΕΙROTTI και Σημαιοφόρος GENTILUOMO NTINO.

Πηγές: R. APOLLONIO – R. FORMATO

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency