Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
28/09/2012

1943– Τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα στην Κεφαλονιά

5-6 Ιουλίου 1943, Ιταλική κατοχή και τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο νησί μας.Στην Ιταλία άρχισε η αντρίστροφη μέτρηση στον πολεμικό και οικονομικό τομέα και κλονίσθηκε η γερμανική εμπιστοσύνη. Κάτι υποψιάζονταν και φοβούνταν οι Γερμανοί και γι' αυτό έστελναν δικές τους φρουρές όπου πίστευαν για να εποπτεύουν τους Ιταλούς η περίπτωση αποσκύρτησής τους.

Εδώ ήλθαν από την Κρήτη δύο τάγματα πεζικού το 909 με διοικητή το Λοχαγό Φον Στοεφάσιους και το 910 με διοικητή τον Ταγματάρχη Νένστιλ του 966 Συντάγματος με ανώτερο διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Χανς Μπάργκε, μία δύναμη 1800-2000 ανδρών.Ο Μπάργκε εγκατέστησε τη Διοίκησή του στο Ληξούρι, στην επαγγελματική σχολή και ανέπτυξε  τη δύναμη των 1200 ανδρών περίπου του μεν 909 Τ.Π στην περιοχή Γερογόμπος – Κάβος Αγίου Γεωργίου και του 910 Τ.Π στην περιοχή Αγία Κυριακή και Βόρεια επιτηρώντας τις Ιταλικές πυροβολαρχίες, που τις εξουδετέρωσαν στις 12 Σεπτεμβρίου.Στο Αργοστόλι εγκαταστάθηκε φρουρά 450 ανδρών περίπου στην Εμπορική Σχολή, με μία διμοιρία στο Φανάρι και μία στην Κρανιά και μία πυροβολαρχία την 2/201 από εννιά αυτοκινούμενα πυροβόλα και μία ομάδα 10-12 ανδρών πιθανόν του Γεωγραφικού στην οικία Μελά στο κέντρο του Αργοστολίου με τον υπολοχαγό Ζέτελ και ανώτερο Διοικητή τον υπολοχαγό Τέοντορ Γιάκομπ Φάουτ. Στις γερμανικές μονάδες συμπεριλαμβάνοντο μία διμοιρία σκαπαναίων, δύο ναυτικές πυροβολαρχίες η 617 με τα βαρέα τοπομαχικά της 150 Μ.Μ στη Μούντα Σκάλας από τον Ανθυπολοχαγό Χάνς Ράντεμάκερ και η άλλη στο βορειότερο άκρο του νησιού στο Ακρωτήρι Βλιότι.Φρουρά επίσης 75 ανδρών ήταν στη Λακήθρα και μικρότερες στη Γέφυρα του χειμωνικού, και στα χωριά Αγκώνας και Αντυπάτα Ερίσσου.

Αυτή ήταν η γερμανική διάταξη και στις 8 Σεπτεμβρίου με την Ιταλική Συνθυκολόγηση με τους Αγγλοαμερικάνους και τελικά με την Ιταλογερμανική Σύρραξη.Οι μονάδες του 966 Σ.Π δεν ήταν πρώτης γραμμής, γι' αυτό και δεν μπόρεσαν εξ' αρχής να επιβληθούν των Ιταλών. Μονάδες και των δύο ταγμάτων τους έδρασαν με τους ορεινούς Γερμανούς της Εντελβάις στο Μέτωπο Κουρουκλάτα – Άγιος Κωνσταντίνος – Φάρσα – Δαυγάτα – Διλινάτα.
Με την άφιξη των Ορεινών, ο Αντισυνταγματάρχης Μπάργκε, περιορίζεται στη ζώνη του Ληξουρίου, και τη γενική διοίκηση αναλαμβάνει ο Ταγματάρχης Χάραλντ Φον Χίρεφελντ. Μετά από δύο μέρες 22/9 ο Μπάργκε ανακαλείται στην Κρήτη, αιχμαλωτίζεται μετά από τους Άγγλους και τον πάνε στην Αίγυπτο.

Ο Υπολοχαγός Φον Ζέτελ αυτοκτονεί στις 13 Σεπτεμβρίου κατά την επίθεση στην οικία Μελά ομάδος Ιταλών και Ελλήνων πατριωτών.

Ο Υπολοχαγός Φάουτ στις 23 Σεπτεμβρίου καταδικάζεται από στρατοδικείο σε πέντε χρόνια φυλακής και καθαίρεση από το βαθμό του, επειδή στις 15 Σεπτεμβρίου στη μάχη του Τειλέγραφου, παραδόθηκε με τη δύναμή του στους Ιταλούς. Επέζησε του πολέμου και αποκαταστάθηκε σε αναθεώρηση της δίκης του στις 18 Ιουνίου 1952. Πέθανε το 1959 σε ηλικία 52 ετών.

Ο Ανθυπολοχαγός Ραντεμάκερ στη μάχη της Σκάλας 19 Σεπτεμβρίου, που επεκράτησε των Ιταλών διέταξε την εκτέλεση και των αιχμαλώτων και των τραυματιών. Επεζησε του πολέμου χωρίς να λογοδοτήσει για την πράξη του.Μετά την αναχώρηση των Ορεινών και του στρατιωτικού διοικητού Ταγματάρχη Χάρτμαν, στη διοίκηση ανέλαβε ο Λοχαγός Φρίντριχ Σπίτελερ του 966 Σ.Π, αργότερα Ταγματάρχης, ήταν αιμοσταγής δήμιος. Στις 25 Ιανουαρίου 1944, έχασε το μάτι του σε γυμνάσια πυρών του πυροβολικού.

Επέζησε του πολέμου. Έφυγε λίγο πριν την τελική αποχώρηση των Γερμανών από την Κεφαλονιά και αντεκαταστάθη από τον Ταγματάρχη Νένστι, ο οποίος στα τέλη Μαϊου εκκενώνει το Αργοστόλι και μεταφέρει τη Διοίκησή του στο χωριό Σπήλια, μέχρι την οριστική αποχώρησή 8 – 10 Σεπτεμβρίου 1944.

Πηγές: G. Ianni, K.Π Φωκάς - Κοσμετάτος

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency