Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
23/03/2010

Γεράσιμος Ν. Αυγουστάτος: Ένας τυπογράφος και σατιρικός ποιητής που αντιστέκεται παραδοσιακά

Στο Λιθόστρωτο του Αργοστολιού, κάτω στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου των Καθολικών, στεγάζεται από το 1980 το τυπογραφείο του Γεράσιμου Αυγουστάτου. Ο τυπογράφος τούτος χρόνια εκεί δουλεύει και εξυπηρετεί με πολύ μεράκι τον κάθε πελάτη του.Καθώς μπαίνεις μέσα στο υπόγειο τυπογραφείο, γιομίζει το μάτι σου με τυπογραφικά μηχανήματα, παλιά και νέα, αρμάρια με μικροεργαλεία και πάγκους, που πάνω τους φιλοξενούν τυπογραφικά στοιχεία και πλάκες. Βέβαια, δε λείπει και ένας πάγκος που πάνω στην απλωσιά του έχει στοίβες από βιβλία, όλα κεφαλονίτικα, επί το πλείστον ποιητικού σατιρικού περιεχομένου.Υπέροχη φιγούρα, ξερακιανή, με δυο φακούς γυάλινους στα μάτια, που στέκουνε στο πρόσωπό στα μισά της μύτης του, για να βλέπει και από πάνω και μέσα από αυτούς. Είναι ο τυπογράφος Γεράσιμος Αυγουστάτος, που όλο μαστορεύει και ασχολείται με του τυπογραφείου του τις εργασίες.

όλις μπεις και σε προσέξει, σου μολάρει δυο τρεις φράσεις κεφαλονίτικες κι εσύ εάν δεν είσαι υποψιασμένος τι περίπτωση είναι τούτος ο τύπος που συναντάς, ζουρλαίνεσαι μία κι όξου.

Από την παιδική του ηλικία μαθήτευσε κοντά στο θείο του, Πέτρο Σιμάτο, τα μυστικά του τυπογραφείου και αγάπησε αυτήν την ασχολία. Παρόλο που έκανε και άλλες εργασίες στη ζωή του, δεν εγκατέλειψε την τέχνη - επάγγελμα στην οποία μυήθηκε από την αρχή.
Γύρω στα 1957 εργάστηκε στο τυπογραφείο του Σόλωνα Γαλιατσάτου, εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Τα Νέα» και αξιόλογου σατιρικού ποιητή και αρθρογράφου. Στη συνέχεια εργάστηκε μαθητεύοντας στο τυπογραφείο των αδελφών Κουρή που βρισκόταν στη λεωφόρο του Αργοστολίου και που τότε έβγαζαν την τοπική εφημερίδα «Η Φωνή της Κεφαλονιάς». Αργότερα δε, απασχολήθηκε στην εφημερίδα του Μπάμπη Τσάση, «Το Μέλλον».

Ανήσυχος τύπος ο Γεράσιμος Αυγουστάτος, ως είναι οι Κεφαλονίτες, πάντα αναζητούσε μια μοίρα καλύτερη στη ζωή του και γι' αυτό ασχολήθηκε και με τη θάλασσα, καθώς και για μια περίπου πενταετία έμεινε στην Αμερική. Σαν άλλος Οδυσσέας γύρισε στην πατρίδα και την παλιά του τέχνη δεν ξέχασε.

Γυρίζοντας από τις οδυσσειακές του περιπέτειες στο Αργοστόλι, έκανε με τον Πέτρο Σιμάτο μια Εταιρεία και δούλεψαν μαζί τη δουλειά του τυπογράφου. Το παλιό τυπογραφείο τους ήταν απέναντι από το φαρμακείο του Καρλή. Αργότερα, φεύγοντας ο Πέτρος από τη ζωή, το τυπογραφείο το συνέχισε ο γιος τους και ο Γεράσιμος Αυγουστάτος πήρε το τυπογραφείο του Γεράσιμου Παγουλάτου, ο οποίος το είχε από το Ρίκο Νικολάτο και ο τελευταίος από τον πατέρα του.

Από το 1980 ο Γεράσιμος εγκαταστάθηκε στο υπόγειο του ναού Αγίου Νικολάου των Καθολικών και με συντροφιά τα μηχανήματά του περιμένει καθημερινά τον κάθε πελάτη.Δεν εργάζεται για βιοπορισμό, αλλά διατηρεί το τυπογραφείο του ανοικτό για να έχει επαφή με τον κόσμο, με φίλους, για να επικοινωνεί, για να χαίρεται όταν περνά κανείς από κει και του μιλάει ή του λέει μια καλημέρα.

Ωστόσο, το παλιό τυπογραφείο του είναι ένας κόσμος που όλο και χάνεται. Η τεχνολογική εξέλιξη, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα σύγχρονα μέσα, έχουν αφήσει πίσω την παλιά τυπογραφική τεχνική και το επάγγελμα του παλαιού τυπογράφου. Είναι αλήθεια πως όλα αυτά πέρασαν και περνούν καθημερινά στη λήθη και διαβαίνουν το ανώφλι για το μουσείο. Ο Γεράσιμος δεν απογοητεύεται, ξέρει πως όλα έχουν αλλάξει, αλλά παραμένει πιστός και ανοικτός περιμένοντας να φτιάξει καμιά σφραγίδα, ένα ενημερωτικό μονόφυλλο, μπλοκ αποδείξεων ή κανένα μπλοκ τιμολογίων.Από τα μηχανήματα, το πιεστήριο και το ποδοκίνητο είναι παλιά, του 1896, και είναι συλλεκτικά κομμάτια, όπως λέει και ο ίδιος.

Πιεστήριο, κάσες στοιχείων, μηχάνημα κοπτικής (μαχαίρι), μικροεργαλεία, συνθετήριο, σελιδοθέτης, τσιμπίδια διορθώσεως, χειροκίνητα κύλινδρα μελανιών, γραφοπρές αυτόματο πιεστήριο, το περφερέ που είναι μηχάνημα για να κάνει διατρήσεις, μια παμπάλαια πρέσα για σφραγίδες που λειτουργεί ακόμη και σήμερα, αυτά είναι τα ονόματα από τα μηχανήματα που έχει ένα παραδοσιακό τυπογραφείο όπως αυτό του Αυγουστάτου.

Το τυπογραφείο του χαρακτηρίζεται «μουσείο τυπογραφίας», που στο μέλλον θα πρέπει να έχει αξιόλογη θέση μέσα στον οργανισμό της Βιομηχανικής Αρχαιολογίας.

Μα ο Γεράσιμος Αυγουστάτος δεν είναι μόνο ο τυπογράφος, ο καλός φίλος, ο ανοιχτόκαρδος Κεφαλονίτης, που σε κερδίζει κάθε στιγμή. Είναι ένας γνήσιος Κεφαλονίτης από εκείνους τους τύπους που χάνονται.

Πιστός στην παράδοση δεν ξεχνά ή μάλλον το κάνει αβίαστα και σου μιλά με την κεφαλλονίτικη ντοπιολαλιά. Πόσο Τον χαίρεται κανείς να τον ακούει και μάλιστα να λέει το κεφαλλονίτικο γλωσσικό ιδίωμα με την παλιά ακουστική προφορά.

Βέρος Κεφαλονίτης, με ρίζες από την Παλική, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την ιδιοσυγκρασία του το σατιρικό στοιχείο. Πλούσιος στα πειράγματά του, σκωπτικός και κεφάτος, σχολιάζει ποιητικά τα κακώς κείμενα, την επικαιρότητα, τα συμβάντα που τον απασχολούν και όλα αυτά με μια καταπληκτική ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση. Και εκεί που ο Γεράσιμος όλο και μαστορεύει και τακτοποιεί τις παραγγελίες των πελατών του, του έρχεται μέσα από την ανήσυχη σκέψη του η ιδέα, ο στοχασμός, ο προβληματισμός και χωρίς να χάσει χρόνο αρπάζει το χαρτί και το μολύβι και μετατρέπει σε ποιητικές σάτιρες ότι του συμβαίνει. Έτσι, ο Γεράσιμος έβγαλε από μέσα του όλο αυτό το δυναμικό και μας πρόσφερε αρκετά ηθογραφικά και σατιρικά πονήματα σε βιβλία, που τα διαβάζουμε ευχάριστα όσοι τα έχουμε προμηθευτεί.
 


Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι πολλοί και θα θέλαμε αρκετό χώρο για να τα αναφέρουμε. Εκείνο που θα μπορούσε κανείς να αξιολογήσει σε αυτόν τον τύπο μέσα στα πολλά και τα καλά του είναι: Ο Γεράσιμος Αυγουστάτος είναι ένα άτομο, που τον χαρακτηρίζει η αγάπη για το νησί του, για την πόλη του, για τις παραδόσεις αυτού του τόπου. Είναι ένα άτομο που σκέφτεται και αναζητά, που δυστυχώς λίγοι σήμερα αντιστεκόμαστε με αυτούς τους τρόπους μέσα στα Ρωμαϊκά χρόνια που διαβαίνουμε.

Είναι ο Γεράσιμος, ένα «Ζιζάνιον» που συνεχίζει να δρα και να αγωνίζεται ιδεατά και ποιητικά με το δικό του τρόπο, μέσα από τη μελετημένη και ρυθμική ρίμα, τη σάτιρα και το καυστικό πείραγμα του νησιού μας, που αυτόν απλόχερα έχει προικίσει η φύση. Επίσης ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες, ιδιαίτερα από το Σπύρο Μαρκάτο (Φούρα).
 

Συνεχίζει μέσα από τη ντοπιολαλιά τη λογοτεχνική παράδοση του Λασκαράτου, του Γεώργιου Μολφέτα, του Σόλωνα Γαλιατσάτου και τόσων άλλων. Είναι ο Γεράσιμος Αυγουστάτος μια νότα διαφορετική, διδακτική και γνήσια μέσα στο σήμερα που μας κυνηγούν οι δουλειές και οι ασχολίες, ασταμάτητα...Δεν κλείνεται σε δύο γραμμές αυτός ο τύπος, με τη μουσική, τη σατιρική, την ποιητική διαίσθηση, διάθεση και οξύνοια, άμα δε, τον ρωτήσεις καλά, τι πράγμα είσαι συ; Εκείνος, απαντά ποιητικά, αρπάζει ένα από τα βιβλία του και σου το δίνει, και εσύ διαβάζεις. Καθώς δε, το μάτι αγκαλιάζει το ένα ποίημα με το άλλο, σκαλώνει η ματιά στο ποίημα του «Οι Κεφαλονίτες» που ο Αυγουστάτος τους σκιαγραφεί, σατιρικά, λιτά και αληθινά στην δράση τους ανά τους αιώνες.

«Οι Κεφαλονίτες»

Όταν ο Πλάστης σκέφτηκε
να φτιάξει τσου πλανήτες,
επ' ευκαιρία ποίησε
και τσου Κεφαλονίτες.

Κι όπως στο σύμπαν σκόρπισε
τσου άπειρους πλανήτες,
έτσι ανεμοσκόρπισε
και τσου Κεφαλονίτες.

Κι όπου κι αν τύχει να βρεθείς
σε τούτο τον πλανήτη,
θα δεις μπροστά σου σίγουρα
κι έναν Κεφαλονίτη.

Κι αν βρίσκονται στα πέρατα
του κόσμου σκορπισμένοι
είναι που σκιάζετ' ο Θεός
να ζούνε μαζωμένοι

Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency