Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά
24/03/2010

Αικατερίνη (Κάκια) Αλεξάτου - Η υπέροχη τεχνίτρια κεφαλονίτικων παραδοσιακών ενδυμασιών

Στα Σαρλάτα, χωριό της Λειβαθούς, κατοικεί και εργάζεται η προικισμένη φίλη, η Κάκια Αλεξάτου. Λέγοντας δε προικισμένη, εννοώ το άτομο εκείνο που έχει καλή αντίληψη, υπομονή, διάθεση για ζωή και μελέτη, πάνω από όλα τάσεις και πράξεις δημιουργίας. Αυτή είναι η φίλη, Κάκια Αλεξάτου, που με το δικό της τρόπο και έργο, μας κάνει να την αγαπούμε συνέχεια και αβίαστα.Μοδίστρα χρυσοχέρα, χρόνια τώρα εργάζεται στο χώρο του σπιτιού της και ντύνει τον κάθε πελάτη όπως του αρμόζει ή όπως αυτός θέλει. Η σοβαρότητα της δουλειάς της και η υπευθυνότητα που τη διακρίνει, την έχουν κάνει σεβαστή στο χώρο της και στο αντικείμενο με το οποίο ασχολείται.

Πήρα να γράψω δυο λόγια για τη φίλη Κάκια και το έργο της, το οποίο βασίζεται στις παραδοσιακές φόρμες του νησιού μας, τροφοδοτώντας έτσι την παράδοση μας.Γέννημα της Κεφαλλονιάς μας η Κάκια Αλεξάτου, έμαθε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο του χωριού της. Στη συνέχεια, η ζωή την έφερε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τον αγώνα της και μαθήτευσε σε αρκετά σχολεία. Παρακολούθησε μαθήματα μοδιστρικής και ραπτικής στην Αθήνα. Έζησε στη συνέχεια για λίγα χρόνια στο εξωτερικό και έπειτα γύρισε στην Κεφαλλονιά της.

Εργάζεται χρόνια τώρα στα Σαρλάτα μετατρέποντας το σπίτι της σε εργαστήρι μοδιστρικής και ιδιαίτερα παραδοσιακών κεφαλλονίτικων ενδυμασιών και όχι μόνο. Πάντα πρόθυμη και ανοιχτή να μεταδώσει την εμπειρία της, τις γνώσεις της και ότι άλλο με πολύ κόπο και μελέτη, σεβόμενη την παράδοση έχει αποκτήσει.

Την Κάκια τη διακρίνει η υπευθυνότητα σε αυτό που δημιουργεί ή κατασκευάζει και όχι η αυθαιρεσία, που δυστυχώς συμβαίνει στην εποχή μας.

Ξέρει να μελετά προσεκτικά, να ψάχνει το κατάλληλο ύφασμα, να συμβουλεύει και να μην αλλοιώνει την παράδοση του τόπου μας. Οδηγεί τα χέρια της σύμφωνα με όλα εκείνα που έχουν διαμορφώσει τις κεφαλλονίτικες παραδοσιακές ενδυμασίες και επιμένει να είναι σταθερή, με οποιοδήποτε κόστος, σε αυτό που θεωρεί γνήσιο και σωστό.Έχει ράψει παραδοσιακές ενδυμασίες για αρκετούς συλλόγους και πολιτιστικά σωματεία της Κεφαλλονιά, των Αθηνών, της Πάτρα και της Αμερικής και έχει επαινεθεί η αξιόλογη δουλειά της.

Έχει ράψει εκατοντάδες παραδοσιακές ενδυμασίες για τα Δημοτικά Σχολεία καθώς και αποκριάτικες στολές και στολές για θεατρικά έργα.

Πάνε χρόνια, μα το θυμάται τόσο έντονα, που ήταν επιμορφώτρια στη ΝΕΛΕ, και μετέδιδε με αγάπη τις γνώσεις της. Έχει συμμετάσχει με το έργο της σε αρκετές εκδηλώσεις τοπικών συνεδρίων, ημερίδων, που έγιναν από τη Νομαρχία και τους Δήμους του νησιού αλλά και από άλλους φορείς.

Έχει μια μεγάλη ευαισθησία στα άτομα με σωματικά προβλήματα, μα αυτή, έχει τη δύναμη να ενθαρρύνει, να ανακουφίζει με την υπέροχη στάση της στη ζωή, τον κάθε πονεμένον. Η Κάκια, για όσους την ξέρουμε είναι ένα δίδαγμα, ένας οδηγός ελπίδας ζωής, που αθέλητα και θελημένα ξέρει να δίνει φως!

Πόσοι από αυτούς που λένε πως είναι καλά ξέρουν γιατί ζούνε; Πόσοι που είναι υγιείς πράττουν έργο; Ή ξέρουν να χαρούν τη ζωή;

Πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν σε αυτό τον κόσμο;

Αντίθετα, η Κάκια είναι ένα άτομο που ξέρει να κάνει υπομονή, να δημιουργεί και να αγωνίζεται με αποτέλεσμα να μας παραδειγματίζει θετικά Να μας παρακινεί με το δικό της τρόπο, ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε και να βλέπουμε τη ζωή με αισιοδοξία.

Ένα από τα προτερήματα της, είναι ότι δε μένει στάσιμη και κολλημένη σε αυτό που κάνει, σε αυτά που δημιουργεί.

Ξέρει να ερευνά, να ψάχνει το καινούριο με σκοπό να ανανεώνει τις ιδέες της και τον τρόπο δουλειάς της.
 


Τα τελευταία χρόνια ασχολείται πέρα από τα τρέχοντα ραψίματα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού μας, με την κατασκευή κεφαλονίτικης κούκλας.

Βρίσκει σώματα από κούκλες και τις ντύνει Κεφαλονίτισσες και Κεφαλονίτες.
 
Δουλειά που θέλει υπομονή, κόπο και πολύ μεράκι. Αυτές οι όμορφες δημιουργίες της έχουν ταξιδέψει πέρα από τον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό.

Η δουλειά με τις κούκλες είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί πρέπει να μεταφέρει με το σωστό ντύσιμο, όπως είναι στην πραγματικότητα τις κεφαλονίτικες παραδοσιακές ενδυμασίες.

Αυτές οι κούκλες γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κεφαλλήνιας σε όποιο μέρος και αν βρεθούνε.

Κλείνοντας τούτη τη αναφορά στη φίλη Κάκια Αλεξάτου, θέλω να της πω, ότι όταν γεννήθηκε οι καλές μοίρες Της ευλόγησαν τα χέρια και Της έδωσαν απλόχερα υπομονή και το τάλαντο της δημιουργίας. Είναι μια άξια δημιουργός, που με όπλα το βελόνι, το ψαλίδι και τις κλωστές ξέρει να διαμορφώνει τον καμβά του μοδιστρικής.
 
 


Youtube Feed

Copyright © 2002 - 2018 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Dual Design Agency