Skip to main content
12 Απριλίου 2006

Πρόγραμμα R.A.V.E. Space μέσω του INTERREG III Β/CADSES.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Raising Awareness of Values of Space through the Process of Education(R.A.V.E. Space), η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών συμμετείχε στην 3η Τεχνική Συνάντηση στην Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας από 4 έως 7 Απριλίου 2006. Το πρόγραμμα R.A.V.E. Space είναι ένα από τα 21 προγράμματα που εγκρίθηκαν μεταξύ 134 προτάσεων κατά την διάρκεια της 3ης πρόσκλησης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III Β/CADSES.Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέρχεται στα 1.171.000 Ευρώ, ενώ οι χώρες/εταίροι που συμμετέχουν είναι η Σλοβενία, η Πολωνία, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα που εκπροσωπείται από την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων μέσω της εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση χώρου και την χωροταξική οργάνωση. Στην έννοια του χώρου στο πρόγραμμα αποδίδεται μια ευρύτερη διάσταση όπου περιλαμβάνει το φυσικό περιβάλλον δομημένο και μη, τον αστικό και αγροτικό χώρο, τα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, τις τουριστικές υποδομές κλπ. Βασικός στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των εταίρων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας και εκπαιδευτικών εφαρμογών για όλα τα κράτη μέλη του προγράμματος. Το πρόγραμμα βρίσκεται χρονικά στο μέσον της υλοποίησης του.

Κατά την διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών για την μέχρι σήμερα πορεία του προγράμματος, τον τρόπο συνεργασίας με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Περιφέρειας, καθώς και την οικονομική διαχείριση του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 279 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών με θέματα και ερωτήσεις σχετικά με την διαχείριση του χώρου στην εκπαίδευση.

Επίσης μετά από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις όλων των εταίρων οριστικοποιήθηκαν οι δράσεις δημοσιότητας που αφορούν στο πρόγραμμα και δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την δημιουργία 12 τηλεοπτικών spots που αφορούν στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παρουσιάζουν παραδείγματα καλών και κακών πρακτικών σχετικά με την διαχείριση του χώρου.

Επιπλέον και μετά την παρουσίαση των Ιταλών εταίρων σε κάθε χώρα διαμορφώθηκε το ύφος των σεμιναρίων που θα παρακολουθήσουν 20-25 εκπαιδευτικοί στις 2-3 Οκτωβρίου 2006.

Τέλος από τον επικεφαλής εταίρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Σλοβενίας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που αφορούν στην χρηματοδότηση και τη διοίκηση του προγράμματος και από κοινού αποφασίστηκαν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 5-6 Οκτωβρίου του 2006.

H Τεχνική Συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από συνέντευξη που δόθηκε από τους εκπροσώπους όλων των εταίρων στην κρατική εκπαιδευτική πολωνική τηλεόραση EDUSAT TV. Τα ερωτήματα αφορούσαν τόσο στους στόχους του προγράμματος, όσο και σε εθνικά θέματα και ιδιαιτερότητες χωροταξικής οργάνωσης και ανάπτυξης. Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών μίλησε για την χωροταξική οργάνωση και ανάπτυξη των Ελληνικών Νησιών .

Συμπληρωματικά αξίζει να σημειωθεί ότι στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα, ενώ βασικό θέμα θα είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση των παιδαγωγών με καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πιλοτικά κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους 2006-2007.

Δικαίωμα συμμετοχής στο σεμινάριο θα έχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, κατά προτίμηση καθηγητές που διδάσκουν γεωγραφία, ιστορία, καλλιτεχνικά και αγγλική γλώσσα και όλων των βαθμίδων. Η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας αποτελεί βασική προϋπόθεση, καθώς επίσης και το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον σε θέματα περιβαλλοντικά και χωροταξικά.

Στη συνέχεια οι εξειδικευμένοι πλέον εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε κατασκήνωση στην Τεργέστη της Ιταλίας το καλοκαίρι του 2007 που αποτελεί και την κορύφωση του προγράμματος, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των κρατών μελών του προγράμματος.

’’Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η ενημέρωση τους σε θέματα διαχείρισης του χώρου μας ώθησε στην υποβολή της πρότασης ’’ δήλωσε ο Γ.Γ. Π.Ι.Ν. κ. Σωτήριος Βόσδου. ‘Η υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα μας επιτρέψει στο μέλλον την καλύτερη οργάνωση της ζωής μας και την αναβάθμιση της ποιότητας της διαβίωσης μας.’’

Σε Δελτίο Τύπου για το Πρόγραμμα Heritage Alive “Παλιά Πόλη Κέρκυρας”, επίσης του INTERREG III Β/ CADSES, η Π.Ι.Ν. αναφέρει: Στο πλαίσιο της 4ης προκήρυξης του προγράμματος INTERREG IIIB/CADSES εγκρίθηκε για την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών το πρόγραμμα Ηeritage Alive συνολικού προϋπολογισμού 1.057.091 Ευρώ. Αποτελεί ένα από τα 41 προγράμματα που εγκρίθηκαν μεταξύ 238 προτάσεων στο πλαίσιο της προκήρυξης αυτής.

Eπίσης αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος υπήρξε η δυνατότητα χρηματοδότησης όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αλλά και από τα ταμεία CARDS, TACIS και Phare, με αποτέλεσμα την υποβολή κοινών προτάσεων από τις χώρες στην περιοχή του CADSES (χώρες Κεντρικής Ευρώπης, Παραδουνάβιες και χώρες γύρω από την Αδριατική) εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Heritage Alive στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ πόλεων που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως πόλεις μνημεία και πόλεων που έχουν υποβάλει αίτημα στην UNESCO για να λάβουν τον ανωτέρω χαρακτηρισμό. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των ιστορικών πόλεων με στόχο την πολιτιστική, κοινωνική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μνημείων.

Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών σε μια προσπάθεια στήριξης του αιτήματος που πρόσφατα υπέβαλε ο Δήμος Κερκυραίων για την ένταξη της «Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας»στον κατάλογο των πόλεων μνημείων της UNESCO συμμετέχει στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εταίρος. Αξιολογώντας την «Παλιά Πόλη της Κέρκυρας» ως ένα μοναδικό πολιτιστικό σύνολο, υψηλής αισθητικής αξίας με φανερές τις επιρροές και τα ίχνη των πολιτισμών που κατά καιρούς φιλοξένησε, προτείνεται η ένταξη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας στο παραπάνω δίκτυο.

Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής εταίρος του Heritage Alive είναι το Ίδρυμα Ερευνών του Salzburgτο οποίο σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διατήρησης της Ιστορικής Πόλης του Salzburg εκπροσωπούν την Πόλη του Salzburg, επιπλέον συμμετέχουν από την πλευρά της Ιταλίας ο Δήμος του Urbino, από την πλευρά της Ουγγαρίας ο Δήμος του Holloko, από την πλευρά της Πολωνίας η ιστορική πόλη του Golrice, καθώς και ο σύνδεσμος Mioritics από την πλευρά της Ρουμανίας. Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των πόλεων μνημείων της UNESCO, επιπλέον συμμετέχει η Βουλγαρία με τον Δήμο του Kardjali που πρόσφατα έχει υποβάλει αίτημα στην UNESCO.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος οριοθετείται στις 27 & 28 Απριλίου στο Salzburg. Εκπρόσωποι όλων των εταίρων θα παραβρεθούν σε Τεχνική Συνάντηση όπου θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και οι δράσεις που θα αναλάβει κάθε εταίρος.

«Η συμμετοχή της Π.Ι.Ν. στην υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., όπως το αναφερόμενο, συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας, τόσο με την διεύρυνση των γνώσεων, όσο και με την δυνατότητα αναζήτησης νέων δυνατοτήτων.» δήλωσε ο Γ.Γ. της Π.Ι.Ν. κ. Σωτήριος Βόσδου. «Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε μας ανοίγει νέους ορίζοντες, ιδιαίτερα αξιοποιώντας νέες και σύγχρονες μεθόδους. Τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά.»

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Μαΐου 2024

Οινογνωσία Κεφαλονίτικων Οίνων από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλονιάς

Τα έξι οινοποιεία του Συνδέσμου, Gentilini, Κτήμα Χαριτάτου, Ορεάλιος Γη, Οινοποιείο Πετρακόπουλ…
15 Μαΐου 2024

SARISTRA 2024 Music & Arts Festival: To πρωτοποριακό φεστιβάλ της Κεφαλονιάς επιστρέφει στο μαγικό χωριό

Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουλίου Παλιά Βλαχάτα, Σάμη, Κεφαλονιά Line -…
15 Μαΐου 2024

Εκδήλωση παρουσίασης προγραμμάτων της Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας 2023-2024 @Κέφαλος [15.05.2024] 2η Μέρα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δεύτερη εκδήλωση παρουσίασης προγραμμάτων (Αγωγής Υγείας, Περι…
14 Μαΐου 2024

Σε live μετάδοση ο σημερινός αγώνας μπάσκετ του Α.Σ. Κεφαλληνιακού

Ο σημαντικός αγώνας της ομάδας μας Α.Σ. Κεφαλληνιακός θα μεταδοθεί Live από τη σελίδα του kefalo…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για το πασχαλινό τραπέζι
2 Μαΐου 2024

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για το πασχαλινό τραπέζι

Το κρεοπωλείο «Σταθάτου» σας εύχεται, Καλές γιορτές καλή ανάσταση εύχομαι από καρδιάς σε όλο τον…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU